Vähi sai Silmeti eest mulliaktsiad

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Vähi pistis Silmeti müügi tulemusena taskusse USA börsifirma Molycorpi aktsiapaki, mille väärtus on nüüd hoogsalt kahanenud.
Tiit Vähi pistis Silmeti müügi tulemusena taskusse USA börsifirma Molycorpi aktsiapaki, mille väärtus on nüüd hoogsalt kahanenud. Foto: Marina Puškar

Haruldasi muldmetalle tootva Silmeti müünud endise peaministri Tiit Vähi tehing sattus ettevõtte ostnud USA börsifirma Molycorpi nn aktsiamulli haripunkti, nüüdseks on aktsiad kaotanud poole oma hinnast.

Silmet Grupp, millest Vähide perekonnale kuulub Äripäeva andmetel ligi 30 protsenti, ei müünud tänavu 1. aprillil 80 protsenti Sillamäel muldmetallide tootmisega tegeleva ettevõtte aktsiatest raha eest, vaid sai Molycorpilt 1,59 miljonit USA börsifirma aktsiat, mille hind oli tehingu ajal 59,25 dollarit. Silmet Grupp sai ülevõtmistehingus Molycorpi aktsiad kümneprotsendilise preemiaga, hinnaga 50,20 dollarit.

Nüüdseks on aga Molycorpi aktsia hind langenud 27 dollarini ja Silmet Grupile kuuluvate Molycorpi aktsiate koguväärtus kukkunud kevadiselt 94 miljonilt dollarilt (71 miljonilt eurolt) 47,8 miljonile dollarile (35,7 miljoni eurole).

Oktoobri lõpus teatas Molycorp ka Eesti tütarettevõtte viimase 10-protsendilise osaluse ostust, mis kevadel oli veel jäänud Silmet Grupi valdusse. Molycorp omandas need aktsiad sama hinnaga, mis aprilliski.

Juhul kui Silmet Grupp pole Molycorpi aktsiaid vahepeal maha müünud, on nende väärtus niisiis dramaatiliselt kahanenud.

Loe edasi Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles