Meedia: Valge Maja valmistub valitsuse rahakraanide osaliseks sulgemiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump Mehhiko müüri prototüüpide juures.
Donald Trump Mehhiko müüri prototüüpide juures. Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS/Scanpi

Valges Majas ja mitmetes USA föderaalasutustes valmistutakse selleks, et vaidlus Mehhiko piirimüüri üle viib valitsuse töö osalise seiskumiseni, kirjutas  Washington Post.

Posti hinnangul on ebatõenäoline, et president Donald Trump ja kongressi demokraadid jõuavad müüri osas kokkuleppele enne, kui osa valitsuse rahastamisest lõpeb. 

Vabariiklased üritavad hetkel leida lühiajalist lahendust, mis seisaku ära hoiaks. Kui valitsusrahade osas kokkulepet ei sünni, seiskub töö osaliselt 22. detsembril. 

Osa seadusandjaid on andnud mõista, et nad ei pruugi lühiajalist lahendust toetada.

Washington Posti sõnul on paljud eelarveeksperdid seisukohal, et valitsuse töö osaline seisak kestab päevi või koguni nädalaid.

Osaline sulgemine mõjutaks ametkondi mis vastutavad näiteks õiguskaitse, sisejulgeoleku, elamuehituse ja muude programmide eest. 

See leiab aset osalt seetõttu, et Trumpi hinnangul on ametisoleva kongressi viimased tööpäevad tema parim võimalus saada viis miljardit dollarit Mehhiko piirimüüri osaliseks väljaehitamiseks. Jaanuaris läheb kontroll kojas demokraatidele ja see annab neile suurema kontrolli kogu selle protsessi üle.

Paljud ametkonnad ja administratsiooni kõrged ametnikud valmistuvad võimaluseks, et rahastuseta jääb umbes veerand valitsusest ja üle kolmandiku riigitöötajaist. 

Selles osas, mis valitsuse osalise seiskumise tõttu tegelikult juhtuma hakkab, valitseb suur segadus. Jaanuaris suleti lühikese valitsuse tööseisaku ajal näiteks Vabadussammas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles