Galerii: kohalikud kuulsused hüppasid talviselt kargesse Pärnu jõkke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimus Pärnu jahisasadamas kogupereüritus „Sina jää peale”, mille käigus hüppasid Pärnu jõkke jääpankade vahele abilinnapea Siim Suursild, vlogija Nele Kirsipuu, laulja Helena Randlaht, kalur Raio Piiroja ja nooruke purjespordikooli kasvandik.

Pea kolme tunni pikkust jääohutusest kõnelevat ja vaatemängulist ettevõtmist tuldi vaatama koos lastega ja jahisadama kai oli rahvast tulvil. Silitada sai vetelpäästekoeri ja külmarohuks pakkusid korraldajad sooja suppi.

Kõige tulemusena sai mõistagi väärt nõu ohutuks liikumiseks jääl ja õpetati kasulikke võtteid enese päästmiseks jääaugust. Täiel rinnal võtsid talvisest tegevusest osa politsei maskott Lõvi Leo ja päästjate Nublu.

Päästjate korraldatud üritusel lõid kaasa politsei- ja piirivalveamet, Pärnu jahtklubi ja purjespordikool ja Pärnu lahe merepääste selts.

Kuidas jääl ohtu sattudes käituda? 

  • Kui jääl viibides ilmnevad ohumärgid – jää pragisemine või vajumine, tuleb viivitamatult keharaskus laiali jagada ning lahkuda. Selleks heida kohe käpukile ja mine kiiresti tuldud teed pidi tagasi.
  • Kui aga jää pragisedes ette ei hoiata ja juhtud läbi vajuma, tuleb peatada sügavamale vette vajumine. Kukkumise ajal aja käed laiali ja kalluta ennast tahapoole. Nii takistad enda üleni vee alla vajumist. 
  • Mida rutem jääaugust välja saad, seda parem, sest külmas vees muutub inimene kiiresti teovõimetuks. Jääaugust välja saamisel on suureks abiks jäänaasklid. Jääle vinna ennast sinna poole, kust tulid. 
  • Jääle pääsenuna rulli ennast või rooma jääaugust eemale. Kaugemal võid püsti tõusta, et lahkuda jäält tuldud teed pidi kindlale maale ja võimalikult soojadesse oludesse.

Lääne päästekeskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles