Neil on kõige rohkem raha

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Rahu ja teised Utilitase juhid müüsid 320 miljoni euro eest 85 protsenti ettevõtte aktsiaist.
Kristjan Rahu ja teised Utilitase juhid müüsid 320 miljoni euro eest 85 protsenti ettevõtte aktsiaist. Foto: Liis Treimann, Äripäev

Äripäev hindas oma värskes Eesti rikaste edetabelis soojafirma suuromaniku vara väärtuseks 132,6 miljonit eurot, millega ta platseerus edetabeli 12. kohale. Tegelikult osutus Rahu aga enam kui poole rikkamaks. Investeerimisfond First State hindas Utilitase väärtuseks 376 miljonit ja on nõus maksma ettevõtte 85-protsendilise osaluse eest 320 miljonit eurot, ja Rahu osaluse väärtus oleks 322 miljonit eurot. Rahu on kohe saamas 273 miljonit eurot.

Kui Merko Ehituse suuromanikust Toomas Annusest sai tosinkond aastat tagasi Eesti rikkaim inimene ning ajakirjanik küsis siis kommentaari, ütles ettevõtja, et ajakirjanik võiks näidata, kus see raha on.

Tõsi ta on, enam-vähem adekvaatselt saab ettevõtjate vara väärtust hinnata börsiettevõtete puhul, ja sedagi mitte alati. Börsil mitte noteeritud ettevõtete väärtust saab arvutada kaudselt ja selleks on mitu meetodit. Nagu näha, võib ettevõtete arvestusliku ja tegeliku väärtuse vahel laiuda suur kuristik. Ettevõtte lõplik tegelik väärtus selgub siiski alles siis, kui kogu ettevõte või vähemalt suur osa sellest müüakse ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles