Euroopa Keskpank lõpetab rahatrüki (4)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi. Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Euroopa Keskpanga nõukogu täna toimunud istung otsustas keskpanga nõukogu, et lõpetab massiivse võlakirjaostude programmi detsembris, aga otsustas jätkata programmi raames ostetud võlakirjade reinvesteerimist täies mahus vähemalt niikaua kui keskpank hakkab baasintresse tõstma või niikaua kui on vajalik likviidsuse hoidmiseks.

Keskpanga nõukogu sõnul ei plaanita baasintresse tõsta enne järgmise aasta suve.

Euroopa Keskpanga varaostude programm ehk sisuliselt rahatrükk, kestis peaaegu neli aastat ning selle maht on kokku 2,6 triljonit eurot.

Eesti Pank on novembri lõpu seisuga programmi käigus ostnud 5,688 miljardit eurot ning kui lisada siia veel 34 miljonit eurot, mida meie keskpank on ostnud, peaks võlakirjaostude lõplikuks mahuks tulema 5,722 miljardit eurot. Osa soetatud võlakirjadest on juba amortiseerunud ning aasta lõpul amortiseeritakse veel, peaks aasta lõpus olema programmi käigus olevate võlakirjade saldo 5,567 miljardit eurot.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles