Oravatest ekspoliitikud tahavad Tallinna vanadekodu ehitada (3)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Rosimannus.
Rain Rosimannus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reformierakondlasest ekspoliitikute Rain Rosimannuse ja Martin Kuke osalusega ettevõte Südamekodud OÜ uurib maad Tallinnas, et ehitada siia vähemalt 100-kohaline uus hooldekodu.

Hooldekoduäri juhi Martin Kuke sõnul võiks nad pealinna investeerida 3 miljonit eurot, et rajada vanadekodu, mis annaks tööd 50 inimesele ja vähendaks järjekordi teistes Tallinna hooldekodudes, selgub kirjast Tallinna abilinnapeale Tõnis Möldrile.

Kirja eesmärk oli tutvastada oma plaane ja mis veelgi tähtsam – leida linnavalitsuses partner, kes projektist huvitatud oleks ja seda igakülgselt toetaks. Näiteks soovib Südamekodud, et linn leiaks neile sobiva krundi, kuhu saaks ehitada umbes 2500 ruutmeetrise hoone ja kus on juba olemas vajalikud kommunikatsioonid. Lisaks tahab Kukk kinnistule vähemalt 50-aastast hoonestusõigust eraõigusliku hooldekodu kasuks.

Südamekodud OÜ opereerib praegu üle Eesti kolme hooldekodu – Türi vallas asuvat Käru Südamekodu, kus on 45 teenuskohta, aga tuleval kevadel lisandub veel 50, sealhulgas eraldi osakond dementsusega eakatele, Seto vallas asuvat Värska Südamekodu, kus on 50 kohta ning Lääneranna vallas asuvat Lihula Südamekodu, mis on koduks 60 eakale.

Kukk toob kirjas esile statistikat, et aastaks 2050 ennustatakse eakate osakaalu tõusmist rahvastikus kuni 25 protsendini, mistõttu soovivad nad ettevõttena panustada kvaliteetsema hooldusteenuse pakkumisse ning uute hooldekodude infrastruktuuri arendamisse.

Nii Kukk kui ka Rosimannus on varem öelnud, et hooldekoduäri alustamise üks põhjus oligu see, et Eesti hooldekodude tase on vilets ja arenguruumi on kõvasti. Neil on ambitsioon tõusta sektoris Eesti suurimaks tegijaks. Seni pole äri käivitamine siiski nii libedalt läinud ja mitmed omavalitsused on neile ära öelnud. Konkurendid on torganud, et hooldekodude turg on juba küllastunud ja jala ukse vahele saamine pole sugugi nii lihne nagu ekspoliitikud arvavad.

Südamekodud OÜ möödunud aasta majandusaruanne on väheütlev: käive vaid 600 eurot ja kasum 27 eurot. Tegelik raha liigub läbi tütarfirmade, mis hooldekodusid eraldi opereerivad. Värska Südamekodu OÜ majandusaasta aruanne kajastab vaid eelmise aasta kolme viimast kuud – käive 80 000 eurot ja kahjum pea 20 000 eurot. Ülejäänud hooldekodude operaatorid – Käru Südamekodo ja Lihula Südamekodu – pole 2017. aasta majandusaruannet veel esitanud.

Lisaks Martin Kukele ja Rain Rosimannusele, kellel mõlemal on Südamekodus 30 protsendiline osalus, kuulub ettevõtte omanikeringi veel vandeadvokaat Jako Laanemägi ja investor Rene Ilves. Viimane on samuti Reformierakonna liige olnud.

Südamekodud OÜ asutati 2016. aasta lõpus ja selle eesmärk on arendada Eestis eakatele mõeldud hooldekodude teenuseid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles