«Pank» 9. osa – aga mis toimus tegelikult (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hansapanga logo vahetamine Swedbanki logo vastu
Hansapanga logo vahetamine Swedbanki logo vastu Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Pärast seda, kui Swedbank tõstis Hansapanga aktsiate pakkumishinda 13,5 eurole ehk 211,23 kroonile, ei olnud panga täielik ülevõtmine enam keeruline. Pakkumise võtsid vastu kõik suuremad väikeaktsionärid, kaasa arvatud Hansapanga juhtkond. Ostuhinna tõstmine kehtis ka neile aktsionäridele, kes olid madalama hinnaga pakkumise juba varem vastu võtnud.

Kõikide Swedbankile mittekuuluvate aktsiate ülevõtmispakkumise hinnaks kujunes 27 miljardit krooni ehk 1,7 miljardit eurot. Tegemist on ülekaalukalt suurima tehinguga, mida Eesti ühe ettevõttega tänaseni tehtud on. Võrdluseks, 85 protsendi Luminori aktsiate eest maksis/maksab erakapitalifirma Blackstone üks miljard eurot.

Hansapanga Eesti väikeinvestorid said 4,4 miljardit krooni (281 miljonit eurot). Panga endine juht Indrek  Neivelt on öelnud, et tänu Hansapangale tekkis Eestis üle tuhande kroonimiljonäri.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles