Ross: Hiina nõustus vähendama tollitariifi USA-s toodetud autodele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp.
Hiina lipp. Foto: DAVID GRAY / Reuters / Scanpix

Hiina on nõustunud vähendama tollitariifi Ühendriikidest imporditud autodele ja jätkama sojaubade importi, ütles USA kaubandusminister Wilbur Ross kolmapäeval. 

Ross ütles telekanalile CNBC, et Pekingi astutavad sammud «tõestavad, et president (Donald) Trumpil oli õigus, kui ta tegi teatavaks omapoolse kokkuvõtte» 1. detsembri kohtumisest Hiina presidendi Xi Jinpingiga. 

USA kaubandusminister ei öelnud, millal Hiina autode imporditariifi vähendab. 

Trump ja Xi leppisid detsembri esimesel päeval Buenos Aireses G20 tippkohtumise kõrvalt kohtudes kokku 90-päevases kaubandusvaherahus ning muuhulgas ka selles, et Hiina langetab Ühendriikides toodetud autodele kehtivat 40-protsendist imporditolli. 

Kohtumise järel lubas Washington mitte ellu viia ähvardust tõsta tariife 200 miljardi dollari väärtuses Hiina importkaupadele praeguselt 10 protsendilt 25 protsendini.

Kahe riigi läbirääkijatel on kaubandustüli lahendamises kokkuleppele jõudmiseks aega 1. märtsini. 

Hiina kergitas imporditolli Ühendriikides toodetud autodele 15 protsendilt 40-le suvel, kui kahe maailma suurima majanduse kaubandustüli oli hoogu kogumas. Lisaks otsustas Hiina peatada pea täielikult sojaubade impordi USA-st. 

Hiina vastutariifid on andnud Ühendriikide sojaubade farmeritele tõsise hoobi. 

Rossi sõnul aitab Pekingi pakkumine eriti Saksa autotootjaid, sest nad valmistavad USA tehastes sõidukeid Hiina turule. «See on meie jaoks otsene abi ja ilmselt tuleb see kasuks meie kõnelustel Saksa autotootjatega,» ütles ta. 

«President ütles, et tulemas on suhteliselt kohene sojaubade ostmise jätkamine. Nüüd selgub, et ta pani täppi,» lausus kaubandusminister.  

Ärileht Wall Street Journal kirjutas kolmapäeval, et Hiina ametnikud on samuti nõustunud asendama oma laiaulatusliku tööstuspoliitika plaani Made in China 2025, mida Trumpi valitsuse ametnikud on teravalt kritiseerinud. Ärilehe teatel annab Pekingi uus plaan välisfirmadele suurema ligipääsu Hiina turule. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles