Itaalia tegi EL-ile ettepaneku kärpida puudujääki eelarvekavas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia rahandusminister Giovanni Tria (paremal) on üritanud Brüsselis siseminister Matteo Salvini sõjakust siluda.
Itaalia rahandusminister Giovanni Tria (paremal) on üritanud Brüsselis siseminister Matteo Salvini sõjakust siluda. Foto: Francesco Fotia/AGF/SIPA/Scanpix

Itaalia tegi Euroopa Komisjonile ettepaneku vähendada 2019. aasta eelarvesse kavandatud puudujääki 2,04 protsendini sisemajanduse koguproduktist (SKP), ütles peaminister Giuseppe Conte kolmapäeval. 

Conte ütles Brüsselis pärast kohtumist Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeriga, et lisaressursid on andnud Itaaliale rohkem rahanduslikku manööverdamisruumi. 

«Tehniline töö on lubanud meil omandada läbirääkimisruumi, sest me oleme saanud kätte mõned rahalised ressursid,» lausus peaminister. 

Euroopa Komisjon lükkas oktoobris tagasi Itaalia esialgse 2019. aasta eelarvekava, mis nägi ette eelarvedefitsiidi suurendamist 2,4 protsendini SKP-st. 

«Need rahalised ressursid, mida me hakkame nüüd kasutama läbirääkimistel Komisjoniga, võivad aidata meil minna 2,4 protsendilt 2,04 protsendini,» ütles Itaalia valitsusjuht. 

Euroopa Komisjoni ametnikud hoiatasid hiljuti Itaaliat, et riigi eelmine ettepanek vähendada kavandatud eelarvepuudujääki 2,2 protsendini SKP-st oleks EL-i sanktsioonide vältimiseks ebapiisav. 

2Euroopa Komisjon hakkab hindama pärastlõunal saadud ettepanekuid. Töö jätkub lähipäevil,» ütles Komisjoni pressiesindaja. 

Juhul kui leppeni ei jõuta, võib Itaaliat ees oodata ülemäärase eelarvepuudujäägi menetlus, mis võib tuua kaasa trahvid ulatuses kuni 0,2 protsenti riigi SKP-st.

Itaalia marurahvusliku Põhjaliiga ja eliidivastase Viie Tähe Liikumise (M5S) valitsuse esialgne eelarvekava ületas eelmise valitsuse plaanitud eelarvedefitsiidi kolmekordselt. 

Juunis ametisse astunud populistlik valitsus jagas 4. märtsi valimiste eel kulukaid lubadusi, mis kinnistati hiljem valitsusprogrammis.

Lubaduste seas on ulatuslikud maksukärped koos 780 euro suuruse baassissetuleku ehk kodanikupalgaga töötutele ja madalapalgalistele, mis lähevad valitsusele maksma hinnanguliselt 100 miljardit eurot ajal, kui Itaalia riigivõlg küündib 132 protsendini sisemajanduse koguproduktist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles