Labane trikk: firma kustutamine päästab kriminaalkaristusest (3)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusärimees Toomas Tromp otsustas omal ajal kurikuulsa Facio Ehituse pooleks teha, et tõsta maksuvaidlus ehitamise jalust ära. Nagu hiljem riigikohtus selgus, päästis kaval nüke Facio süüdimõistvast otsusest.
Ehitusärimees Toomas Tromp otsustas omal ajal kurikuulsa Facio Ehituse pooleks teha, et tõsta maksuvaidlus ehitamise jalust ära. Nagu hiljem riigikohtus selgus, päästis kaval nüke Facio süüdimõistvast otsusest. Foto: Andras Kralla/Äripäev

Skeemitajad on aastaid ära kasutanud seaduselünka, mis võimaldab süüdistuse alla jäänud firma lihtsa vaevaga uurijate tule alt välja tuua ja omanikel terve nahaga pääseda. Kuigi probleem on teada juba ammu, pole riik selle lahendamiseks seni midagi teinud.

Viimase viie aasta jooksul on ette tulnud poolsada juhtumit, kus süüdistuse saanud ettevõte ühel hetkel kas jaguneb, ühineb või hoopistükkis kustutatakse äriregistrist – loomulikult juhtide ja omanike teadmisel. Kuigi trikk tundub esmapilgul labane ja läbinähtav, pole Eesti seaduste järgi võimalik ära kadunud ettevõtet ja selle omanikke vastutusele võtta.

Maksuameti uurimisosakonna juhataja Rain Kuus on nimetanud kõige raskemalt hingele jäävaks juhtumiks neid, kui maksukurjategija pääseb formaalsetel põhjustel.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles