Riik loob ühise digiallkirjastamise teenuse

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Arm
Margus Arm Foto: Aivar Pau

Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) kuulutas välja hanke riigi keskuse digiallkirjastamise teenuse loomiseks, et igal ametil poleks vaja asuda seda eraldi üleval pidada.

Hankedokumentide kohaselt kujuneb SIGa (signeerimise ja allkirjade valideerimise teenuse) nime kandva teenuse arendamise hinnaks 315 000 eurot.

RIA elektroonilise identiteedi osakonna juhataja Margus Armi sõnul on amet juba loonud riigiasutustele keskse autentimisteenuse, millega liitudes saab asutus oma e-teenuses autentida ID-kaardi, mobiil-ID või pangalingi kasutaja. Lisaks pakub teenus võimalust tuvastada Euroopa Liidu liikmesriigi kodanikke nende eID vahendite alusel.

Kui näiteks ID-kaardil on vaja midagi muuta, siis ei pea iga asutus ise oma autentimissüsteemi eraldi muutma, vaid piisab sellest, kui RIA muudab keskset autentimisteenust. See hoiab kokku arenduskulusid, sest iga e-teenuse omanik ei pea iga autentimisvahendi tuge endale arendama.

«Nüüd hangime ka riigiasutustele mõeldud keskset digiallkirjastamise teenust. E-teenuste osutajatel on võimalik selle keskse teenusega liitudes lisada oma rakendusele või e-teenusele digiallkirjastamise tugi minimaalsete arenduskuludega,» rääkis Arm.

Põhimõte on sama nagu keskse autentimisteenuse puhul: kui näiteks ID-kaardis midagi muutub, siis ei pea keskse teenusega liitunud asutus ise oma süsteeme muutma, vaid RIA teeb vajalikud muudatused keskses teenuses. Seega saab e-teenuse omanik keskenduda oma põhitegevusele ega pea muretsema digiallkirjastamise keerukuse pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles