Graafik, mis lööb I pensionisamba vaidluse klaariks (6)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida sambad tähendavad ja millist valida?
Mida sambad tähendavad ja millist valida? Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Kuigi opositsioon rõhutab, et igaüks võiks teenida I sambast sellist pensioni, mis vastab tema palgale ja panusele, näitab lihtsustav mudel, et praegu juba kehtiv süsteem tekitab tulevaste pensionäride seas solidaarsuse asemel suurt ebavõrdsust ning sööb osadel I samba peaaegu tühjaks. 

Nimelt, kui praegu kehtiv süsteem kehtiks 40 aastat järjest ning me võtaks aluseks praeguse keskmise palga, siis oleks miinimumpalgaga töötaja pension praeguses vääringus kõigest 251 eurot. Samas kahekordse palga saaja teeniks üle kahe korra rohkem ehk keskmiselt 569 eurot kuus.

Kui aluseks võetaks vaid staaž, siis oleks I sambast makstav pension pikapeale kõigil võrdne ehk 372 eurot.

Riigikogus menetluses olev süsteem, kus 50% arvestatakse staažist ja 50% palgast, on kahe äärmuse kompromiss. Sel juhul teeniks ka miinimumpalgaga töötaja veidi üle 300 euro ning kahekordse palga saaja veidi alla 500 euro.

Ei maksa aga unustada, et I sambale lisandub ka II sammas, mis kasvatab kõrgepalgaliste vahe madalapalgalistega taas kahekordseks.

 
Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles