Vajangu sigala laiendamine kütab kirgi

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Markilo OÜ juhatuse liige Urmas Laht.
Markilo OÜ juhatuse liige Urmas Laht. Foto: Margus Ansu

Peagi tuleb avalikule arut­elule Vajangu sigala laiendamise keskkonnamõju hindamine, mis juba eos tõotab tormi. Nimelt võttis Tapa vallavolikogu märtsis vastu otsuse, mille põhjal selleteemaline esialgne aruanne ei olnud asjakohane ega piisav. Avalik arutelu toimub 20. detsembril algusega kell 12 keskkonnaameti Rakvere kontoris Kunderi 18.

Vastavalt volikogu märtsikuisele otsusele paluti sigala omanikul OÜ-l Markilo esialgset aruannet täiendada. Keskkonnaametile saatis Tapa vallavalitsus seitse ettepanekut ja seisukohta, mille puhul on praeguseks ametilt tagasiside saadud.

Vallavalitsus ning valla majandus- ja ettevõtluskomisjon ei pea OÜ Markilo Vajangu sigala laiendamise keskkonnamõju hindamise aruande eelnõu jätkuvalt asjakohaseks ega piisavaks.

Näiteks palus omavalitsus täiendavalt uurida välisõhu saastatuse taseme mõõtmiste olemasolu nii Vajangu sigala territooriumil kui ka selle lähiümbruses.

Keskkonnaameti vastusest selgub, et sigala ümbruses on saasteainete sisaldust õhus määratud arvutuslikult, mõõtmiste kaudu ei ole välisõhu kvaliteeti hinnatud.

Vald tegi ettepaneku teha läänekaare tuule korral asulas täiendavad saasteainete mõõtmised, keskkonnaamet aga vastas, et “Vajangu sigala asukohas on valdavateks tuulteks edelatuuled, seega ei ole läänekaare tuulte korral teostatavad mõõtmised asjakohased”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles