Jaapani majandust tabas viimase nelja aasta suurim langus

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shibuya, Tokyo.
Shibuya, Tokyo. Foto: Nicolas Datiche/SIPA / Nicolas Datiche/SIPA

Jaapani sisemajanduse koguprodukt (SKT) langes kolmandas kvartalis 2,5 protsenti, tehes sellest kvartalite lõikes suurima kahanemise pärast 2014. aasta teist kvartalit.

Majanduskahanemise taga on osaliselt sellel aastal Jaapanit tavapärasest sagedamini tabanud looduskatastroofid, mis sundisid tehaseid tootmist vähendama. Langus ületas aga pikalt majandusanalüütikute prognoose, kes siiani arvasid valdavalt, et SKT kukkumine jääb 1,2 protsendi kanti.

Kõige suurema osa moodustas majanduslangusest ettevõtete tehtud kulutuste vähenemine, mis kukkus teise kvartaliga võõreldes lausa 2,8 protsenti. Algne prognoos oli 1,6 protsenti. Ettevõtete kulutuste lõikes oli tegu kõige halvema kvartaliga pärast 2009. aasta kolmandat kvartalit.

Maailma kolmandana suurima majanduse ettevõtete tagasihoidlikuse taga on lisaks looduskatastroofidele ka majanduslikud pinged USA ja Hiina vahel ning üleüldiselt aeglustuv maailmamajandus. Kahaneva majanduskasvu märke on Aasia riikidest näidanud nii Hiina kui ka Austraalia, kes on mõlemad Jaapani kaubanduspartnerid.

Jaapani rahandusministeeriumi prognooside järgi peaks SKT selles kvartalis mõnevõrra taastuma, sest looduskatastroofide järel läks tootmine taas tõusuteele. Samas võib panna kasvule piduri USA ja Hiina suhete edasine halvenemine. Suur osa Jaapani ettevõtteid on tugevalt sõltuvad nii Hiina kui ka USA turgudest ja kasvav protektsionism sunnib neid vähendama oma kasumiprognoose.

Eratabimine, mis moodustab Jaapani SKTst ligemale 60 protsenti, langes kolmandas kvartalis teisega võrreldes 0,2 protsenti. Seega võib öelda, et kulutuste kärpimine puudutas peamiselt ettevõtteid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles