Prantsuse rahandusminister: meeleavaldused on toonud majandusliku katastroofi (21)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rüüstatud Starbucksi kohvik Pariisis.
Rüüstatud Starbucksi kohvik Pariisis. Foto: stephen Caillet / imago/PanoramiC

Prantsusmaa rahandusministri Bruno Le Maire sõnul on kollavestide meeleavaldused toonud kaasa tohutu majandusliku kahju ning viinud kogu ühiskonna ja prantsuse demokraatia kriisiseisundisse.

Rahandusminister külastas nädalavahetusel protestide käigus kannatada saanud Pariisi poode ja nimetas kahju kohalikele äridele katastroofiliseks. Suur hulk pealinna poode on rüüstatud, nende sisemus sodiks pekstud ja aknad sisse löödud. Autod on keeratud kummuli ja põlema süüdatud.

Prantsuse jaemüüjate föderatsioon ütles reedel väljaandele Reters, et nad on kannatanud pärast protestide algust 17. novembril ligemale miljardi euro ulatuses kahju. Kohalik ajaleht Le Parisien kirjutas, et pealinnas on põlema süüdatud umbes 50 autot ja kümnetesse on sisse murtud. Eelmisel nädalal vähenes restoranide külastus aga kusagil 20 - 50 protsenti.

Prantsuse väikeste ja keskmise suurusega äride liidu juht Francois Asselin ütles väljaandele Journal du Dimanche, et meeldeavaldused võivad liidu liikmetele kokku maksma minna hinnanguliselt 10 miljardit eurot. Turismifirmade liit kardab aga, et riiki külastavate inimeste arv võib järsult kahaneda. Möödunud aastal külastas Pariisi rekordiline arv turiste.

Kütusehinna tõusu, elukalliduse ja ühiskondliku ebavõrdsuse vastu korraldatud protestid käivad juba neljandat nädalat. Pühapäeval tuli tänavatele ligemale 125 000 inimest, kellest üle 1700 võeti vahi alla.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron pöördub esmaspäeval rahva poole kõnega ja kohtub hommikul ametiühingute ja ettevõtete juhtidega.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles