USA kaubandusesindaja: kokkulepe Hiinaga sündigu enne märtsi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustreeriv pilt
Illustreeriv pilt Foto: Christian Ohde / imago/Christian Ohde

USA pealäbirääkija kaubanduskõnelustel Hiinaga ütles, et esimene märts on «jäik tähtaeg» kokkuleppele jõudmiseks, mis hoiaks ära hoogustuva kaubandussõja.

«Mis minusse puutub, siis on see jäik tähtaeg,» lausus Ühendriikide kaubandusesindaja (USTR) Robert Lighthizer telekanali CBS saates. 

«Oma vestlustes USA presidendiga ei rääkinud ta esimesest märtsist kaugemale minemisest. Ta räägib kokkuleppest 90 päeva jooksul, kui see peaks sündima,» sõnas ta.

Ühendriikide riigipea Donald Trump ja Hiina president Xi Jinping leppisid esimesel detsembril kokku, et annavad läbirääkijatele veel 90 päeva, et kaubandustülis lõpliku lahenduseni jõuda.

Laupäevase kohtumise järel lubas Washington mitte ellu viia ähvardust tõsta tariife 200 miljardi dollari väärtuses Hiina importkaupadele praeguselt 10 protsendilt 25 protsendini.

Vastutasuks peaks Hiina Washingtoni teatel ostma «märkimisväärse koguse» USA kaupu: põllumajandus-, energia-, tööstus- ja muid kaupu.

Trump teatas teisel detsembril, et Hiina langetab 40 protsendist imporditolli, mis kehtestati Ühendriikides toodetud autodele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles