Ajaloo suurima püramiidskeemi ohvrid saavad pea kogu raha tagasi (6)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurpettur Bernard Madoff.
Suurpettur Bernard Madoff. Foto: SCANPIX

Täpselt 10 aastat tagasi avalikuks tulnud ajaloo suurima Ponzi-skeemi ohvritel on lootus pea kogu kaotatud raha tagasi saada.

2008. aasta detsembris, mõned kuud pärast globaalse finantskriisi vallandanud Lehman Brothersi pankrotti vahistati tuntud börsimaakler ja omanimelise investeermisfondi juht Bernard Madoff. Uurimise käigus selgus, et 70-aastane vanahärra organiseeris ajaloo suurima Ponzi-skeemi, millega pettis pea 40 aasta jooksul nii rikastelt investoritelt aga ka tavalistelt inimestelt välja 20 miljardit dollarit.

Kui esialgu kartsid investorid, et raha tagasisaamine on vaid helesinine unistus, selgub 10 aastat hiljem, et tervelt 70 protsenti rahast – see teeb 13,3 miljardit dollarit – on juba inimestele tagastatud või peagi tagastatakse. Selle eest tuleb tänada New Yorgi advokaati Irving Picardi, kes on algusest peale nuputanud, kuidas umbes 4800 petta saanud inimest pankrotipesast raha kätte võiks saada, kirjutab Bloomberg. 

Paljud advokaadid ja likvideerijad nimetavad Picardi efektiivsust imetlusväärseks, kuna reeglina õnnestub Ponzi-skeemidest kätte saada üksnes 5–30 protsenti rahast. Suurem osa külma saanud inimestest jäävadki tühjade pihkudega. Picard aga loodab, et 70 protsendile tuleb veelgi lisa ja pea kõik inimesed saavad oma raha tagasi. Esimeses järgus said raha tagasi väikeinvestorid.

Kuidas on see õnnestunud? Picardi strateegia on tegelikult üsna lihtne: ta hageb kõiki Madoffi kliente, kes võtsid fondist rohkem raha välja, kui nad sisse panid. Kuigi selline asjade ajamise viis on tekitanud paljudes nurinat, on kohus selle heaks kiitnud. Picard peab edu põhjuseks ka seda, et nad alustasid kohe algusest peale Madoffi fondi kontorist leitud dokumentide läbitöötamist ja nende põhjal hagide esitamist.

Suur tükk rahast, peaaegu 4 miljardit eurot on kinni veel offshore-firmades. Kui see õnnestub lahti sulatada, on ka viimane pusletükk oma kohale paigutunud. Praegu vaieldakse nõude üle kohtus.

Kuidas petuskeem töötas? Kuigi Madoff võltsis omanimelise fondi Bernard L. Madoff Investment Securities tootlused ülikõrgeks, ei investeerinud ta saadud raha mitte kuhugi, vaid lubas selle eest endale ja perekonnale luksulikku elu.

Investoritele, kes tahtsid fondist raha kätte saada, maksis ta uutelt ohvritelt saadud kapitaliga ehk tegu oli klassikalise Ponzi-skeemiga. Kuidas suutis Madoff nii oma kliente, regulaatoreid, uurimisorganeid kui ka avalikkust aastakümneid ninapidi vedada, tekitab hämmeldust siiamaani. 

Viimaks oma süü ise üles tunnistanud mees mõisteti 150 aastaks vangi. Madoffi kaks poega, kes samuti isa firmas töötasid, on praeguseks surnud – üks poos end üles ja teine suri vähki. Madoffi naine elab juba aastaid renditud majas Connecticuti osariigis.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles