Kust leida jõulukuusk? Hakkaja naine pani käima kuusebeebide rendiäri

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikeste jõulukuuskede hind algab 17,9 eurost.
Väikeste jõulukuuskede hind algab 17,9 eurost. Foto: Robi Kuusk

Kes pole huvitatud igavast välismaisest supermarketi nulust või kel pole südant, et kodumetsast noor kuusk maha saagida, nende jaoks on loodud kõige värskem kodumaine hipstertoode – renditud beebikuusk.

8-aastase ilu- ja moekaubanduse kooliga Kätlin Rohilaid-Aljaste veetis paar aastat tagasi aastavahetuse Inglismaal, kus talle hakkasid klassikaliste Eesti jõulukuuskede asemel silma hoopis plastikpotti istutatud kuused, peamiselt nulud. «Vaatasin seda potis taime ja hakkasin mõtlema: miks me võtame metsast maha nii palju ilusaid kuuski?»

Kodumaale jõudes ei hakanud Rohilaid-Aljaste hoobilt nulgusid tootma, küll aga läks idanema üks teine idee. Pool ajast Läänemaal Haapsalu külje all elav Rohilaid-Aljaste veeretas mõtet ka naabrimehe Robi Kuusega, kes on Läänemaa suurim kuusekasvataja ja kel taskus tisleripaberid. «Mõtlesime, et teeme ka potis jõulukuuse. Aga see plastmassist pott tundus nii mage! Potid tulevas kuskilt Hiinast, saastavad keskkonda. Nii pole õige!» kirjeldas naine. «Aga ühel ööl turgatas siis pähe, et teeme potid hoopis puidust!»

Naabrimees Kuusk võttis ideest tuld ja meisterdas puidutüvest potid valmis. Praeguseks on nad asutanud ühise firma, mis tegeleb kuuskede turundamise ja müügiga. Ettevõtte bränd West Christmas Tree on ilmselt nii mõnelegi juba sotsiaalmeedia kaudu ka tuttav.

Rohelised jõulud

Mida nad siis õieti teevad? Jõulukuuskede tootjaid ja müüjaid on Eestis küll ja veel, milleks veel ühte juurde vaja? West Tree teeb eriliseks see, et nad müüvad inimestele vaid 30-40 sentimeetri pikkuseid jõulukuuski, mis algatajate ootuste kohaselt ei maandu pärast jõule prügikastis või ahjus, vaid jõuavad istutamise teel kas koduaeda või metsa. Ehk sisuliselt müüb Rohilaid-Aljaste öko-inimestele ideed keskkonnasõbralikest ja rohelistest jõuludest. Brändi ülestöötamise juurde käib see, et nad nimetavad oma kuuski igal sammul hellitavalt kuusebeebideks.

Kuused jõuluturul.
Kuused jõuluturul. Foto: Erakogu

«Ma tahtsin teha toodet, mis tuleks 100 protsenti loodusest ja mis läheks 100 protsenti tagasi loodusesse,» selgitas Rohilaid-Aljaste. «Kuusk on metsa kõige ilusam pärl, aga meie raiume ta maha, toome kolmeks nädalaks tuppa ja siis viskame minema. Me tahame sellele vastu töötada,» avas ta ettevõtmise tagamaid.

Tegelikult alustati äriga juba eelmiste jõulude ajal, kuid siis ei pandud nende kuusebeebisid sugugi tähele. «Müüsime mitmes kohas, aga huvi oli väike. Välismaalased küll ostsid, aga eestlased ei võtnud vedu. Vaadati skeptiliseks, et mingi pisike niru kuusetükk, mida küll sellega teha,» kirjeldas naine rasket algust.

Käesolev aasta erinevat mullusest aga nagu öö ja päev. «Ma ei tea, mis Eesti rahvaga vahepeal juhtunud on. Ju on mindud metsa hoidmise meelt. Võib olla on asi ka RMK lageraietes, mida viimasel ajal liiga palju tehtud on. Huvi meie kuusebeebide vastu on kõvasti kasvanud,» rääkis ta õhinal.

Ehitud kuusebeebi.
Ehitud kuusebeebi. Foto: Erakogu

Eelmisel reedel ehk 30ndal novembril alustasid nad ametlikult tellimuste vastu võtmist. Nädalaga on ostetud umbes 100 kuuske. Tüki hind on 17,9 eurot, millele läheb otsa veel 3 eurone transporditasu. Viimast ei lisandu, kui kuusele minnakse järele Tallinnasse detsembri keskel toimuvale jõuluturule. Kokku on neil plaanis sel hooajal valmistada 500 kuuske. Järgmisel aastal on aga siht seatud juba 2000ni.

Kuuske saab ka rentida

Kui vaadata ettevõtmise Facebooki lehte, on konkurentsitult enim laineid löönud postitus, et peagi alustatakse ka jõulukuuse rentimist, mis on Eestis tõenäoliselt ainukordne. See tähendab, et ettevõttelt on võimalik rentida 17,9 euro eest jõulukuusk, et see pärast jõule jaanuaris ettevõtte kätte tagasi viia. Lisaks maksab West Tree OÜ tagasi 10 eurot. 

«Kuna väga paljud inimesed on liikuvad ega anna kuusebeebile piisavalt hoolitsust, lõime renditeenuse,» kirjeldas ta. «Tagastatud jõulukuuse eest hoolitseme kuni kevadeni, mil ta tagasi metsa istutame.» Ka selle teenuse vastu on huvi olemas. Naise sõnul tahavad kuused saada pidevat hoolitsust ja väikest pidevat niiskust. «Päris niimoodi ei saa, et sõidan kaheks nädalaks Taisse ja tagasi tulles kallan kõvasti vett peale.»

Miks peaks aga keegi endale üldse tahtma nii tillukest jõulukuuske, kuhu ei mahu kingidki alla? «Näeme, et kuusebeebit kasutatakse rohkem disainielemendina ja jõulurõõmu toojana, kuhu saab külge panna ka kergeid ja väikseid jõulukaunistusi,» õpetas naine. «Eks ta ongi rohkem sümboolse väärtusega kuuseke, kui suur kingituste katja. Pisike ja armas nagu Eestimaa.»

Puutüvedest tehtud pakud.
Puutüvedest tehtud pakud. Foto: Erakogu

Jõhkrutsejaid ei pelga

Siiski pöördutakse aeg-ajalt nende poole küsimusega, et kas neil suuremaid kuuski ei olegi. Siis selgitab naine, et ei ole, kuna 1,5 meetrise kuuse kasvatamiseks läheb vaja viit või kümmet aastat. «Kust me neid võtame? Ega me ei kaeva kuuski metsast üles. Me kasvatame neid ise. Järgmise aastal on meil juba jälle suuremad kuused,» rõõmustas ta.

Kuigi kuusebeebide väiksuse ja kõrge hinna üle on nii sotsiaalmeedias kui ka laatadel ikka keelt teritatud, on tulnud ka kirju, mis teevad südame soojaks. Üks naine kirjutas nii: «Elan paksu metsa sees. Ümber mu maja on palju kuuski, aga ma ikkagi tahan teie kuusebeebit. Ma ei raatsi mitte ühtegi enda kuuske maja ümber maha võtta.»

Lisaks võib küünikutel tekkidas küsimus, et kas Eesti inimesed on ikka nii rohelised, et viitsivad kuuse pärast ehtimist tagasi maha istutada. Rohilaid-Aljaste on selles enam kui kindel. «Põhjus on selles, et meilt kuuse ostmine on küllaltki keeruline: peab kirjutama meile sõnumitesse, tegema pangaülekandega ettemaksu ja siis Läänemaale või Tallinna täpsetel kuupäevadel järele tulema. Keegi ei viitsiks niimoodi jaurata, kui neil sellest edasi istutamise ideest sügavalt ükskõik oleks. Seega ma usun, et nad hoolivad. Meie teenus ei ole see, et ostad jõulukuuse kodulähedasest tanklast või Selverist,» kirjeldas naine.

Kui kiire jõuluaeg läbi saab, on aktiivsete West Tree asutajate mõtetes juba uued plaanid. «Kevadel tuleme võib olla välja uue «kuusega» . Ma ei taha seda veel avaldada, aga võin öelda, et see on samuti seotud eestlaste ühe traditsiooniga,» lubas naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles