Kartelli kärpediil viis nafta hinna tõusule (3)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia naftaminister Khalid al-Falih saabumas OPECi peakorterisse Viini
Saudi Araabia naftaminister Khalid al-Falih saabumas OPECi peakorterisse Viini Foto: Leonhard Foeger / Reuters/Scanpix

Toornafta hind tõusis reedel 5 protsenti pärast teadet, et Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) naftakartell ja tema liitlased otsustasid tootmist 1,2 miljoni barreli võrra kärpida, kirjutab Financial Times.

Põhjamere Brenti toornafta hind tõusis üle 63 dollari barrelist ja New Yorgi West Texas Indermediate (WTI) tõusis 4 protsenti 54 dollarini barrelist.

OPECi delegaatide sõnul aitab 1,2 miljoni barreline tootmiskärbe vähendada ülepakkumist, mille tõttu on naftahinnad viimase kahe kuu jooksul langenud 30 protsenti.

Saudi Araabia on pärast kaks päeva Viinis kestnud läbirääkimisi suutnud veenda pea kõiki kartelli liikmeid ning nende liitlasi tootmist vähendama.

Delegaatide sõnul sooviti USA sanktsioonide tõttu kannatanud Iraanilt «sümboolset kärbet», kuid viimane sai viimaks erandi ega pea tootmist vähendama. Samuti ei puuduta kärped Venezuelat ega Liibüad.

Reede hommikul Saudi Araabia ja Iraani kolleegidega kohtunud Vene energiaminister Aleksander Novaki sõnul on tootjatel oluline saata turgudele «selge sõnum».

«On äärmiselt oluline saata selge sõnum ja tegutseda kindlameelselt,» ütles Novak, kelle sõnul on Venemaa valmis jõudma ühisele arusaamisele.

Nafta tootmise vähendamine läheb vastuollu USA presidendi Donald Trumpi nõudmistega, kes on langenud naftahindu nimetanud ülemaailmseks «maksukärpeks» ning on kutsunud tootjaid, seal hulgas Saudi Araabiat säilitama toodangumahte.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles