Alkoaktsiisi laekumine kipub alla jääma ka kõige nirumatele ootustele (8)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaas õlut.
Klaas õlut. Foto: PETER NICHOLLS / REUTERS

Kuigi 10 kuuga laekus riigieelarvesse kõiki makse pea 8 protsenti enam kui mullu, jääb alkoholiaktsiisi laekumine tõenäoliselt alla ka kõige pessimistlikumatele prognoosidele. 

Kõiki aktsiise laekus eelarvesse oktoobri eest kokku 84,7 miljonit eurot ehk 5 protsenti rohkem kui mullu samal ajal. Viina- ja õllemakse sellest 19,2 miljonit eurot, mida on 16 protsenti enam kui mullu. Jooksva aasta kokkuvõttes ongi alkoholiaktsiisi makstud riigikassasse 189,8 miljonit eurot ehk pea 6 protsenti aastatagusest rohkem, teatas rahandusministeerium. 

Kui aga võrrelda neid summasid esialgsete prognoosidega, pole seis sugugi nii hea. Möödunud aastal vastu võetud riigieelarve seletuskirjas oodati tänavuseks alkoholiaktsiisi laekumiseks tervelt 341 miljonit eurot. Piirikaubanduse süvenedes ja soomlaste ostude vähenedes hakkasid ootused kolinal kukkuma. Viimane, sügisel välja öeldud ootus piirdus kõigest 235 miljoni euroga. Seda on 100 miljonit vähem kui algselt oodati.

Arvestades, et 10 kuuga on eelarvesse laekunud 190 miljonit eurot alkoholiaktsiisi, läheb isegi viimase eesmärgi täitmisega raskeks. Seda enam, et poliitikud on tühistanud järgmise aasta alguse aktsiisitõusud, mis välistavad kaupluste poolsed tohutud varumised. Ainult jõulupühad ja uus aasta võib tuua kaasa suurema alkoholimüügi.  

Aktsiiside eest vastutav rahandusminister Toomas Tõniste on varem Postimehele öelnud, et ta ei muretse madalate aktsiisilaekumiste pärast, kuna ülejäänud makse laekub oodatust paremini. Lisaks rõhutas ta seda, et järgmise aasta algusse kavandatud aktsiisitõusud otsustati tühistada. 

Sotsiaalmaksu laekumine kasvas

Tänavu oktoobri eest tasuti maksu- ja tolliametile 627,4 miljonit eurot makse, mida oli 7,9 protsenti rohkem kui eelmisel aastal sama kuu eest. 2018. aasta riigieelarves kavandatust on kümne kuuga täidetud 82,4 protsenti.

Sotsiaalmaksu tasumise kasv ulatus oktoobris 9,6 protsendini. Oktoobris aeglustus keskmise töötasu kasv 6,8 protsendile ja deklareeritud töötajate arvu kasv 1,8 protsendile. Deklareeritud töötajate osakaal tööealisest rahvastikust ulatus 59,2 protsendini, mis on ajaloolise kõrgtaseme lähedal.

Käibemaksu laekumine suurenes aastaga 9,2 protsenti ja küündis 2,335 miljardi euroni. 

Füüsilise isiku tulumaksu laekus oktoobris sama palju kui möödunud aastal samal ajal. Juurde määratud tulumaksu maksti oktoobris ligi 7 miljonit eurot rohkem kui aasta varem samal kuul. Eraldised kohalikele omavalitsustele kasvasid 9,8 protsenti.

Aktsiise tasuti oktoobri eest kokku 84,7 miljonit eurot ehk 5 protsenti rohkem kui 2017. aasta oktoobris. 

Kütuseaktsiisi tulu oli oktoobri eest 46 miljonit eurot, mida on 2,3 protsenti rohkem kui mullu. Kümne kuu kokkuvõttes on kütuseaktsiisi tasutud 6 protsenti rohkem kui eelmisel aastal. Diislikütust deklareeriti oktoobris 2,2 protsenti rohkem, bensiini aga 5,2 protsenti vähem kui aasta tagasi samal ajal.

Diislikütuse deklareerimise kasvu toetab soodne majanduskeskkond, kuid seda on pidurdanud piirikaubanduse kasv ning oktoobris toimunud kütuse hinnatõus. Bensiini deklareerimine on pikaajalises languses, kuid hinnatõus võib langust veelgi kiirendada.

Tubakaaktsiisi tasuti oktoobri eest 16,3 miljonit eurot ehk 2,7 protsenti rohkem kui möödunud aastal. Kümne kuu kokkuvõttes on tubakaaktsiisi tasutud 5,1 protsenti rohkem kui mullu. Sigarettide deklareerimine oli oktoobris küll 2,5 protsenti suurem kui aasta tagasi, kuid kümne kuu kokkuvõttes vähenes deklareeritud kogus ootuspäraselt 3,4 protsenti võrreldes eelmise aastaga.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles