Graafik: maailma toiduhinnad enam kui kahe aasta odavaimad

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rapsipõld Saksamaal.
Rapsipõld Saksamaal. Foto: Caro / Neumann / Caro / Neumann/Scanpix

ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) arvutatav toiduhinnaindeks langes novembris võrreldes oktoobriga 2,1 punkti ehk 1,3 protsenti 160,8 punktini, mis on selle madalaim tase alates 2016. aasta maist. Aastaga on toiduhinnad langenud maailmas keskmiselt 8,5 protsenti.

Toiduõli indeks kukkus 12 aasta madalaimale tasemele, langedes kuuga 5,7 protsenti. Aastaga on taimeõlide keskmised hinnad kukkunud enam kui veerandi võrra – täpsemalt 27,2 protsenti. Hinnalanguse põhjus on palmiõli suur laoseis ning soja- ja päevalilleõli suur pakkumine.

FAO teraviljahindade indeks langes oktoobriga võrreldes 1,1 protsenti, peegeldades nisu suuri teraviljaekspordi mahte, kasvavat konkurentsi maisiekspordi turul ning riisi värske saagi saabumist turule. Aastaga on aga teraviljahinnaindeks kerkinud seitse protsenti.

Piimasaaduste hinnaindeks langes kuuendat järjestikust kuud ja oktoobriga võrreldes langes 3,3 protsenti. Ladudes, eriti Uus-Meremaal on suured mahud, mis on suurendanud riikide ekspordivõimet ning langetanud eriti või, juustu ja täispiimapulbri hindu. Aastaga on piimasaaduste hinnad langenud 14 protsenti.

Vastuvoolu liikus suhkru hinnaindeks, mis kerkis kuuga 4,4 protsenti. Indeksi tõusu põhjus on Brasiilia saagiprognoosi märkimisväärne alandamine, mistõttu on suhkruroo osakaal suhkru tootmisel kahanenud 35,8 protsendini. See on peaaegu poole väiksem kui aasta tagasi. Samas on aastaga suhkur odavnenud 14 protsenti.

Liha hinnaindeks jäi novembris oktoobriga võrreldes enam-vähem samale tasemele, ainsana on kerkinud veiseliha hind. Aastaga on lihahinnaindeks langenud 7,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles