Eesti Pank annab lootust: hinnatõusu haripunkt on seljataga (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hinnatõus peaks nüüd aeglustuma.
Hinnatõus peaks nüüd aeglustuma. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti Panga ökonomisti Sulev Perdi sõnul on hinnakasvu haripunkt jäänud seljataha ja novembris võis märgata juba inflatsioonitempo raugemismärke.

Hinnatõus alanes novembris peamiselt toornafta odavnemise tõttu maailmaturul, selgitas Pert. Ka toidukaupade hinnad pole aastaga palju kallinenud ja varasemate hinnatõusude mõju on järk-järgult vaibunud.

Põua tõttu on tänavu põllumajandussaak kogu Euroopas viletsam, kuid praegused andmed viitavad võimalusele, et edasine hinnatõus on lauge. Toidutoormete hinnad maailmaturul on ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) andmetel 2018. aasta teise poole jooksul järjepidevalt langenud, märkis Pert.

Statistikaamet teatas täna, et novembris kasvasid tarbijahinnad aastaga 3,4 protsenti, mis jääb protsendipunkti võrra alla oktoobri hinnatõusule.

Euroala inflatsioon püsib Eesti näitajast aeglasem ja novembris aeglustus see 2 protsendile. Selle aasta jooksul on Eesti hinnakasv ületanud euroala oma keskmiselt 1,7 protsendipunkti võrra.

Eesti kiirema hinnakasvu peapõhjuseks on aktsiisitõusud, mille panus ulatub 0,6 protsendipunktini. Ka teenuste hinnad on Eesti hoogsama palgakasvu tulemusel kasvanud siin märksa kiiremini.

2018. aasta keskmine hinnakasv ületab 3 protsenti, kuid järgmise aasta inflatsioon jääb Perdi hinnangul madalamaks kui 3 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles