Novembris tõusis elektri hind kõige rohkem Eestis

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis on elektri hind kallim kui Soomes.
Eestis on elektri hind kallim kui Soomes. Foto: URMAS LUIK / PRNPM/EMF

Baltikumis ja Skandinaavias kasvas elektri börsihind novembris enim just Eestis. 

Võrreldes oktoobriga suurenes novembris elektri hind Eestis 13,5 protsenti ja aastaga 56 protsenti, küündides 52,63 euroni. Hinnad tõusid ka Soomes ja Lätis, kuigi mitte nii palju. Leedus oli hind sootuks 0,5 protsendiga languses. Sellegipoolest on Leedus elekter veidi kallim kui meil.  

Eesti Energia sõnul on kõrgemad hinnad tingitud eelkõige temperatuuri jahenemisest. Jahedad ilmad ja tuuleparkide toodangu kohatine vähenemine põhjustasid novembris ka selle, et kõigi mainitud hinnapiirkondade madalaim tunnihind püsis võrdlemisi kõrgel.

Eesti ja Soome vahelise hinnaerinevuse tekitas EstLink I kaabli rike, mistõttu oli see ühendus turult eemal 4. kuni 26. novembrini. Lätis ja Leedus on elekter endiselt kallim ning selle põhjuseks on elektrikaubanduse piiramine Kaliningradi ja Valgevene ühendustel. Novembris liikus ka Põhjamaade hüdrobilanss pigem langustrendis – kuu algul jäi see umbes 5 teravatt-tundi alla normaalse ning kuu lõpus ligi 13 teravatt-tundi alla normaalse.

Üldist hinnatõusu aitas aga Eesti Energia sõnul kontrolli all hoida CO2 kvootide väike hinnalangus. CO2 kvootide keskmine hind oli novembris 19,22 eurot tonnist, mis tähendab 1,8-protsendilist langust võrreldes eelmise kuu keskmise hinnaga. CO2 kvootide viimane sulgemishind oli novembris 20,50 eurot tonni kohta.

Novembri lõpus oli elektrienergia tulevikutehingute hind detsembrikuuks Soome hinnapiirkonnas 51,8 eurot megavatt-tunni kohta. See annab põhjust oodata, et detsembris püsib elektrihind novembriga sarnasel või mõnevõrra kõrgemal tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles