Hinnatõusu hoog ei näita raugemise märke

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuk
Lennuk Foto: HEINO KALIS / REUTERS/Scanpix

Novembris kasvasid tarbijahinnad aastaga 3,4 protsenti, mis jääb küll protsendipunkti võrra alla oktoobri hinnatõusule, kuid on samas suurusjärgus ülejäänud aasta inflatsiooniga.

Enim kallines novembris elekter, soojusenergia ja küte, mis andsid kogutõusust ligi kolmandiku. Eelmise aasta novembriga võrreldes on kodudesse jõudnud elekter kallinenud näiteks 16,9 protsenti, teatas statistikaamet.

Üle kuuendiku kogutõusust andsid 8,1 protsenti kallinenud bensiin ning 10,2 protsenti kallinenud diislikütus. Toit ja mittealkohoolsed joogid andsid kogutõusust üheksandiku.

Toidukaupadest on mulluse novembriga võrreldes enim kallinenud värske köögivili. kaasaostetav valmistoit ja kartul ning odavnenud suhkur, värske kala ja või.

Oktoobriga võrreldes oli novembris tarbijahinnaindeksi põhiline mõjutaja transport. Novembriks ostetud lennukipiletid olid 37 protsenti odavamad kui oktoobriks ostetud piletid, bensiin odavnes kuuga 2,8 ja diislikütus 1,6 protsenti.

Statistikaamet avaldab tarbijahinnaindeksi iga kuu 5. tööpäeval pärast aruandeperioodi lõppu. Statistikatöö «Tarbijahinnaindeks» avaliku huvi peamine esindaja on rahandusministeerium, kelle tellimusel statistikaamet selle statistikatöö tegemiseks andmeid kogub ja analüüsib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles