Nafta hind kukkus jälle (5)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia naftaminister Khalid al-Falih saabumas OPECi peakorterisse Viini
Saudi Araabia naftaminister Khalid al-Falih saabumas OPECi peakorterisse Viini Foto: Leonhard Foeger / Reuters/Scanpix

Nafta hind läks täna lõuna ajal suurde langusesse, sest Saudi Araabia energiaminister teatas, et Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) vähendab tootmist ühe miljoni barreli võrra ööpäevas, mis on selgelt oodatust vähem.

Nafta hind, mis veel mõni tund tagasi oli väikeses plussis, kukkus viis protsenti. Kella ühe ajal oli Brenti nafta kukkunud 4,4 protsenti 58,88 dollarini barrel. Peamiselt USAs kaubeldava WTI (West Texas Intermediate) hind kukkus selleks ajaks samapalju 50,59 dollarini barrel.

Naftakartell kogunes täna Viinis, et toodangumahtusid arutada. Varem oli Saudi Araabia andnud mõista, et kärpida oleks vaja vähemalt 1,3 miljoni barreli võrra. Analüütikud ootavad kärpimist 1,2 kuni 1,4 miljoni barreli võrra ööpäevas.

Siiski ütles Saudi Araabia energiaminister Khalid al-Falih täna hommikul ajakirjanikele, et toodangu kärpimisest ühe miljoni barreli võrra piisab täiesti ning nende jaoks on nafta praegune hinnatase mugav.

Siiski pole miljon barrelit lõplik number. OPEC ootab, mida otsustab Venemaa. Reutersi sõnul on Venemaa energiaminister Aleksander Novak öelnud, et Moskval on talvel toodangut keeruline vähendada, sest ilm on Venemaa naftaväljadel väga külm.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles