Hiina lubas kaubandusvaherahu USA-ga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump ja Hiina liider Xi Jinping koos delegatsioonidega Buenos Aireses kaubanduskõnelustel.
USA president Donald Trump ja Hiina liider Xi Jinping koos delegatsioonidega Buenos Aireses kaubanduskõnelustel. Foto: Reuters / Scanpix

Hiina teatas neljapäeval, et rakendab otsekohe meetmed, milles Ühendriikidega kaubandustüli lahendamiseks kokku lepiti.

«Hiina rakendab kohe konsensuse, milleni mõlemad pooled põllumajanduskaupade, energia, autode ja muude kindlate asjade puhul jõudsid,» teatas riigi kaubandusministeeriumi pressiesindaja Gao Feng.

Gao sõnul hakkavad osapooled arutama ka intellektuaalomandi kaitse küsimusi, tehnoloogiaalast koostööd, ligipääsu turule, õiglast kaubandust ja «konsensuseni jõudmiseks tehakse pingsalt tööd».

Hiina kaubandusministeeriumi pressiesindaja ei täpsustanud aga konkreetseid meetmeid, mida Hiina rakendab ega seda, kas need on varem meedias kajastatud meetmed. Ebakindlus laupäeval kokkulepitu ümber on tekitanud ärevust ka maailma aktsiaturgudel.

Presidendid Xi Jinping ja Donald Trump leppisid laupäeval kokku läbirääkijatele veel 90 päeva andmises, et kaubandustülis lahenduseni jõuda. Kolmapäeval viitas Trump Twitteris ka võimalusele seda tähtaega pikendada.

Laupäevase kohtumise järel lubas Washington mitte ellu viia ähvardust tõsta tariife 200 miljardi dollari väärtuses Hiina importkaupadele praeguselt 10 protsendilt 25 protsendini.

Vastutasuks peaks Hiina Washingtoni teatel ostma «märkimisväärse koguse» USA põllumajandus-, energia-, tööstus- ja muid kaupu.

Pühapäeval teatas USA president Donald Trump ka, et Hiina langetab 40-protsendist imporditolli, mis kehtestati Ühendriikides toodetud autodele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles