Huawei finantsjuhi vahistamine saatis aktsiaturud punasesse

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei kontor Pekingis.
Huawei kontor Pekingis. Foto: THOMAS PETER / REUTERS

Aasia aktsiaturud läksid neljapäeval langusesse pärast seda kui tuli välja, et Kanada võimud on vahistanud Huawei finantsjuhi Meng Wanzhou, et anda ta üle USA võimudele. Investorid kardavad, et kahe maailma suurima majanduse vahelised pinged löövad taas lõkkele.

Uudis Mengi vahistamisest tuleb ajal, mil USA ja Hiina on leppinud kokku panna kaubandussõda 90-päevaks pausile, et konflikt maha jahutada ja arutada võimalike lahendusi mõlema osapoole probleemidele. Kuna aktsiaturud on juba niigi olnud viimasel ajal geopoliitilise ebastabiilsuse tõttu üpris volatiilsed, siis oli kukkumine kiire tulema.

Jaapani Nikkei langes 1,7 protsenti - kõige rohkem langesid selles indeksis pooljuhtide valmistajate aktsiad, sest Huawei on maailma suurim telekommunikatsiooni seadmete ja nutitelefonide valmistaja. MSCI Aasia indeks väljaspool Jaapanit langes 1,2 protsenti. Hong Kongi Hang Seng indeks langes 2,1 protsenti ja Shanghai SSEC 0,9 protsenti.

S&P500 e-mini futuurid kaotasid varajastel Aasia kauplemistundidel peaaegu kaks protsenti, kuid taastusid hiljem 1,2-protsendise languseni.

Huawei juhtivtöötaja vahistamine on Kanada võimude sõnul seotud Iraani vastu kehtestatud sanktsioonide rikkumisega ning seepärast antakse ta USA võimudele üle. Kinni peetud finantsjuht on muuseas ka ettevõtte juhatuse aseesimees ja Huawei asutaja Reng Zhengfei tütar, kellel on Pekingi võimukoridoridega soojad suhted.

Suurbritannia telekomihiid BT teatas kolmapäeval, et eemaldab Huawei valmistatud seadmed oma 3G ja 4G võrkude kõige tähtsamatest osadest. Huawei osalemise telekomis on täielikult keelanud USA, Austraalia ja Uus-Meremaa. USA on tegelenud aktiivselt Huawei vastase lobitööga liitlasriikides, kus nad omavad sõjaväebaase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles