Briti telekomihiid lõpetab osaliselt Huawei seadmete kasutamise

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BT logo.
BT logo. Foto: Phil Noble / REUTERS

Suurbitannia telekomiettevõte BT teatas, et eemaldab oma seniste 3G ja 4G võrkude «tuumseadmestikust» Huawei valmistatud varustuse. Küll aga jätkab ettevõte Huawei valmistatud seadmete kasutamist kohtades, mida ei peeta niivõrd tundlikuks.

Telekomiettevõte teatas ühtlasi, et ei plaani kasutada Huawei seadmeid tulevaste 5G võrkude rahamisel. Otsus tuleb pärast seda, kui Briti luureteenistuse MI6 juht Alex Younger hoiatas esmaspäeval Hiinas loodud tehnoloogiate kasutamise eest.

BT on olnud Huawei pikaaegne klient juba 2005. aastast saadik, kuid mõnede allikate sõnul otsustati firmasiseselt juba eelmisel aastal, et Huawei poolt valmistatud seadmete kasutamist tuleb piirata. Põhimõtteliselt otsustati, et Hiina tehnoloogiahiiu varustust kasutatakse ainult «rumalates seadmetes», kus see endast liigselt ohtu ei kujuta.

Huawei teatas alles selle aasta veebruaris, et teeb BTga 5G võrkude arendamisel aktiivset koostööd.

Riiklikul tasandil on Huawei seadmete kasutamise blokeerinud hetkese seisuga USA, Austraalia ja Uus-Meremaa. USA on teinud Huawei vastast lobitööd ka Saksamaal, Lõuna-Koreas, Jaapanis ja Itaalias.

Hiina on tegelenud juba aastaid üle kogu maailma küberrünnakute orkestreerimise ja küberspionaažiga. Möödunud aastal võttis riik aga vastu seaduse, mis kohustab kõigil ettevõtetel tegema koostööd riiklike luureorganitega. See tähendab, et Hiina võib sisuliselt käskida oma ettevõtetel riigi heaks luurata.

Huaweil poleks kuigi raske paigaldada enda valmistatud telekomiseadmetesse nn «salauksi», mis võimaldaks Hiinal soovi korral pääseda teiste riikide võrkudesse, et tegeleda kas spionaaži või sabotaažiga. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles