Kindlustaja hoiatab: isikliku autoga rahateenimine võib minna kalliks maksma (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõidujagaja Uber võtab osa taksoturust endale.
Sõidujagaja Uber võtab osa taksoturust endale. Foto: Reuters / Scanpix

Isikliku sõiduauto rahateenimise eesmärgil välja rentimine või sõidujagamiseks kasutamine võib vale kindlustusliigi valimisel minna kalliks maksma, hoiatab kindlustusfirma Gjensidige vanemtootejuht Marko Privoi.

«Valedel alustel sõlmitud kindlustusleping võib liikluskindlustuse puhul tähendada lepingu sõlmimisel saamata jäänud raha tagasinõudmist ning kaskokindlustuse korral võib kindlustusandja keelduda hüvitise väljamaksmisest sootuks,» ütles Marko Privoi.

Tema sõnul võib eraisiku jaoks sõidujagamisteenuse pakkumine või isikliku auto väljarentimine näida soodsa viisina lisatulu teenimiseks, kuid tihti unustatakse või välditakse teadlikult vastava kindlustuslepingu sõlmimist.

«Sõidujagamine või taksoteenuse pakkumine isikliku autoga ei kuulu  kindlasti sõiduki tavakasutuse alla. Esitades kindlustusseltsile valeandmeid eesmärgiga saada soodsam kindlustusmakse, võib klient kahju tekkimise korral olla silmitsi oluliselt suuremate kuludega,» rääkis ta.

Kui selgub, et tavakasutuse alusel kindlustuslepingu sõlminud inimene kasutab oma autot nt taksoteenuse pakkumiseks, siis saadetakse kliendile teavitus, et ta 30 päeva jooksul vormistaks uue poliisi, mis oleks kindlustusriskile vastav ja vastaks tegelikkusele.

Lisaks tavakasutusele on kindlustusettevõtete nimistus levinuimad kasutusalad lühirent, taksoteenus, õppesõiduk, kuller ja alarmsõiduk. Liikluskindlustuse puhul on kindlustusseltsil õigus küsida rahasumma, mis jääb nt kõrgema riskiga taksokasutuse ja tavakasutuse kindlustusmaksete vahele. Kasko kahjujuhtumi korral on kindlustusseltsil õigus tekkinud kahjuhüvitist  vähendada või sootuks keelduda hüvitise  väljamaksmisest.

Privoi märkis, et rentimisteenust pakkudes peab rendileandja arvestama ka sellega, et kõik tekitatud kahjud lähevad kirja sõiduki vastutava kasutaja või selle puudumisel omaniku nimele ja sellest tulenevalt tõuseb omakorda ka tulevikus sõlmitavate poliiside kindlustusmakse.

Sõiduki laenamist sõbralt sõbrale loetakse pigem tavakasutuseks ja sellepärast uut poliisi sõlmima ei pea, kui sellega ei kaasne järjepidevat äritegevust.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles