Katusefermi kasutamine säästab nii aega kui raha

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maneeži fermide paigaldamine objektil.
Maneeži fermide paigaldamine objektil. Foto: AS Natural

Tehases toodetud katusefermide kasutamine ehitusel pole enam midagi uut ning viimastel aastatel on see trend hoogsasti kasvanud. AS Natural fermitööstuse juhi Teet Raidsalu sõnul on fermide kasutamine oluliselt ajasäästlikum ja ehituslikult täpsem kui objektil ehitamine.

Ogaplaatfermi näol on tegemist tehases toodetud katusekonstruktsiooniga, mis ehitusobjektil otse seintele tõstetakse. Kuna aina rohkem kliente hindab kvaliteeti, siis on oluline, et tööd oleks teostatud vastavalt sertifitseeritud protsessidele. «See tagabki kvaliteedi,» räägib Raidsalu fermide populaarsuse kasvu tagamaadest. Objektil katusesõrestiku ehitamise asemel tellib üha enam arendajaid, ehitajaid ja ka eraisikuid valmis katusefermid, mis objektile jõudes valmiskujul hoonele tõstetakse. Raidsalu sõnul on kasvu taga lisaks aktiivsele ehitusturule ka klientide suurenenud teadlikkus ja tänapäevased tootmisvõimalused.

18 meetrise kelpkatuse fermid
18 meetrise kelpkatuse fermid Foto: AS Natural

Miks tellida tehases toodetud katusefermid?

Optimaalsus – ogaplaatferm projekteeritakse vastavalt hoone projektile ning see aitab tagada optimaalsed kulud nii materjali-, tööjõu-, aga ka ajakulu osas.

Kvaliteet – Natural kontrollib fermide valmistamiseks kasutatava okaspuidu kvaliteeti igas tootmise etapis. See tagab parima kuivatuse, höövelduse ja tugevusklassi (C24). Kõik see aitab pakkuda kliendile kvaliteetset fermi. Natural on ainus fermitootja, kes toodab fermide valmistamiseks kasutatavat tugevussorteeritud höövelpuitu ise. «See teeb meist tootja, kes saab pakkuda parimat hinna-kvaliteedi suhet,» selgitab Raidsalu.

Nõuetekohasus – ogaplaatfermid valmistatakse vastavalt Euroopas kehtivatele nõuetele ja ette nähtud standarditele. Kogu Naturali toodang omab CE märgistust, mis kinnitab toote turvalisust ja kvaliteeti. «On väga oluline, et tootjal oleks vastav sertifikaat ja toode kannaks CE templit. Ka eraisikud ja iseehitajad peaksid sellele tähelepanu pöörama,» rõhutab Naturali fermitööstuse juht, et vastav märgistus tagab rahuliku une ja turvatunde. «Mina isiklikult soovin küll, et tohutut kivikoormat minu pea kohal hoiaksid vastavalt kehtivatele nõuetele ja ette nähtud standarditele toodetud katusefermid.» Siinkohal on oluline märkida, et AS Natural on ainus fermitootja, kes kuulub ka Eesti Katuse ja Fassaadimeistrite Liitu.

Kokkuhoid – fermid toodetakse tehases ning tuuakse kokkulepitud ajaks objektile. See aitab kokku hoida objektil nii ruumi kui ka aega. Tänu optimaalsele materjalikasutusele hoitakse kokku ka kuludelt.

Jätkusuutlikkus – fermide tootmiseks kasutatud puitmaterjal tuleb vaid jätkusuutlikust metsamajandusest ning omab FSC või PEFC sertifitseeringut. See tähendab, et tootmiseks kasutatav puit on pärit metsadest, mida on majandatud säästvalt.

Muuga lasteaia katusefermid tootis AS Natural.
Muuga lasteaia katusefermid tootis AS Natural. Foto: AS Natural

Katusefermid saab lihtsalt ja kiiresti

Fermide hinnapakkumise saamiseks on vaja saata Naturalile kodulehe kaudu või e-kirja teel hoone projekt. «Hinnapakkumise saamiseks tuleb saata meile hoone projekt või joonised, kus on näha kõik katusega seonduv (vaated, lõiked, põhiplaan, katuseplaan),» selgitab Raidsalu, «Failivorming pole oluline – sobib nii PDF kui ka käsitsi joonistatud pilt, kuid eelistame DWG- faile, sest see tagab täpseima tulemuse.» Käsitsi joonistatud pilt sobib eelkõige siis, kui hoonel projekti ei ole.

Fermid toodetakse valmis tehases, mis tagab fermitööstuse juhi sõnul kvaliteetsema tulemuse. «Tehases ei sõltu tootmine ilmastikuoludest,» selgitab ta, «tootmine toimub soojas, puhtas ja mugavas töökeskkonnas, kus on tänapäevased tootmisseadmed.» Katuseferme on võimalik valmistada praktiliselt kõikidele katusetüüpidele. Lisaks saab toota liitsarikaid ja -talasid vahelagedesse kui ka majaelementidesse. «Oleme suutelised tootma väga pikki ferme. Piiri seab vaid transpordivahendite võimekus,» kommenteerib Raidsalu.

Et tagada maksimaalne kasu aja kokkuhoiust, tasuks Raidsalu sõnul ehitatava hoone projekt fermide tootjale esitada nii pea kui võimalik. «Praegu on üha enam hoonete projektidesse ogaplaatfermid sisse pandud, kuid fermidega võib katusekonstruktsiooni lahendada ka siis, kui hoone projektis sellekohast viidet ei ole.» Juhi sõnul on kliendile parim ja mugavaim lahendus see, kui hoone seinte ehituse lõpus katusefermid kohe objektile jõuavad. Et ehitus läheks plaanipäraselt, tuleks hiljemalt seinte ehituse alguses fermitootja poole pöörduda.

2019 toob suurema tootmisvõimsuse ja tooteportfelli

Kesk-Eestis asuv 28-aastase puidutöötlemiskogemusega Natural, kes pärjati hiljuti tiitliga Järvamaa aasta ettevõtte 2018, teenindab moodul- ja elementmaja tootjaid, ehitusettevõtteid, arendajaid ja ka eraisikuid kogu Eestis. Ettevõtte katuseferme võib leida tänaseks ka Soomest, Rootsist, Norrast, Venemaalt ja isegi Fääri saartelt. Hiljuti investeeris Natural uutesse seadmetesse ning see tagab uuest aastast suurema tootmisvõimekuse. «See tähendab klientidele eelkõige kiiremat tarneaega,» sõnab Raidsalu.

Ettevõte suurendab uuel aastal ka tooteportfelli ning hakkab fermide juurde pakkuma ka muud katuseehituses vajalikku: roovimaterjali, distantsiliistu ja ka liimpuittalasid. «Muidugi jätkame ka oma fermiklientidele erinevates ristlõigetes tugevussorteeritud höövelpuidu müüki,» kinnitab juht, «eesmärk on teha klientide elu lihtsaks ja mugavaks, saades võimalikult palju tooteid katuseehituseks ühest kohast.»

Copy
Tagasi üles