Kohus tegi Swedbanki Rumeenia afääri asjas kannapöörde

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: Liis Treimann

Swedbanki ja investorite vaidlus luhtaläinud Rumeenia põllumaadesse tehtud investeeringute üle jõudis novembri lõpus uude staadiumisse, kirjutas Äripäev.

Kui eelmisel aastal andis ringkonnakohus õiguse investoritele, siis riigikohus rahuldas sel kevadel Swedbanki kassatsioonkaebuse, leides, et ringkonnakohus pole kõiki menetlusnorme täitnud ja saatis vaidluse tagasi ringkonnakohtusse. 29. novembril teatas ringkonnakohus, et Swedbank ei pea siiski investoritele kahjuhüvitist tasuma. NHLPd esindanud pankrotihaldur Peeter Sepper pidi seejuures kinni maksma üle 13 000 euro menetluskulu.

Investoreid esindava advokaadi Maria Mäe sõnul kavatseb pankrotihaldur Peeter Sepper esitada nüüd riigikohtusse kassatsioonkaebuse ning osa investoreid on esitanud Swedbanki vastu ka eraldiseisva hagi seoses varahalduse lepingu rikkumisega.

Loe pikemalt Äripäevast.

Enam kui 200 eestlast investeeris 2007. aastal Swedbanki vahendusel kokku mitteavaliku pakkumise läbi 8,5 miljonit eurot Rumeenia kinnisvarasse Peep Aaviksoo firma IPC Romanian Land Portfolio OÜ kaudu, mis hiljem nimetati Nord Hill Land Portfolioks.

Ettevõtte lubas võlakirjainvestoritele tootlust 7 protsenti aastas, mida oli plaanis katta Rumeenia kinnisvarahindade tõusult. Ettevõtte ostis Rumeenias 46 hektarit maad. Hilisemastes vaidlustes ettevõtte võlausaldajaid esindanud investeerimispankuri Kalle Norbergi hinnangul ostis IPC Romanian Land Portfolio põllumaad turuhinnast 173 korda kallimalt. Peale ülemaailmse finantskriisi algust selgus, et ettevõte ei ole võimeline võlakirju lunastama. Esialgu pikendati algselt 2011. aasta lunastustähtajaga võlakirjade lunastustähtaegu 2015. aastani, misjärel alustati pankrotiprotsessi IPC Romanian Land Portfolio vastu. Ettevõtte pankrot kuulutati välja 2015. aasta oktoobris.

Fondi võlausaldajate hulka kuulusid Armin Karu, Hannes Tamjärv, Jüri Mõis ja Toomas Sildmäe, Toomas Savi, automüüjad Raivo Aavisto ja Raivo Kütt, EBSi eestvedaja Madis Habakuk, audiitor Urmas Kaarlep, reklaamiärimees Olav Osolin, sadamaärist tuntud Toivo Promm, Ekspress Grupi omanik Hans Luik ja paljud teised. Võlausaldajad alustasid poolte vastu protsesse, et oma investeeritud vahendid tagasi saada. Muuhulgas proovisid võlausaldajad sundida Swedbanki neile investeeringus kaotatu tagasi maksta.

Võlausaldajate esindajate hinnangul ei täitnud Swedbank investeerimisvõimalust vahendades hoolsuskohust ja sellest lähtuvalt peaks vastutama investeeringu eest. Rumeenia kinnisvarasse investeerinud fondi Nord Hill Land Portfolio investorid koondusid 2016. aastal ettevõtte Bond Recovery alla, mille kaudu esitati märtsi lõpus hagi Swedbanki vastu Rumeeniasse investeeritud raha panga käest välja nõudmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles