Paus kaubandussõjas tõi aktsiaturgudele kergenduse

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo börsihoone esmaspäeva hommikul.
Tokyo börsihoone esmaspäeva hommikul. Foto: MARTIN BUREAU / AFP

Aasia aktsiaturud tegid esmaspäeval korraliku tõusu pärast seda kui USA president Donald Trump ja Hiina President Xi Jinping leppisid nädalavahetusel Argeniinas toimunud G20 kohtumisel kokku 90-päevases vaherahus, mille käigus ei kehtesta kumbki riik teineteisele täiendavaid imporditolle.

Jaapani Nikkei 225 tõusis kauplemispäeva alguses 2,2 protsenti, Hiina Shangai Composite indeks kaks protsenti ja Lõuna-Korea Kospi 1,6 protsenti. Hiina jüaan tõusis 0,36 protsenti kursile 6,925 dollari kohta. USA S&P 500 futuurid tõusid enne Ühendriikide kauplemispäeva algust 1,5 protsenti ja Dow futuurid 1,8 protsenti.

USA ja Hiina nõustusid nädalavahetusel Argentiinas toimunud G20 kohtumisel tegema kaubandussõjas 90-päevase vaherahu, mille käigus ei kehtesta kumbki osapool teineteisele täiendavaid imporditolle. Vaherahu perioodil uuritakse aga, kuidas seniseid tülisid lahendada.

Uudis oli hea paljudele tollidest mõjutatud ettevõtetele ja tööstusharudele. Kuna Hiina lubas osta rohkem USA sojaube, siis tõusis sojaubade hind 1,9 protsenti kõige kõrgemale tasemele pärast augustikuud. Maailma suurima sealihatootja Hiina WH Groupi aktsia tõusis Hong Kongi börsil kauplemispäeva alguses 11,4 protsenti.

Suurte laevafirmade aktsiad nagu Jaapani Mitsui O.S.K. Lines ja Taiwani Evergreen Marine tõusid 5,3 ja kolm protsenti. Anglo-Austraalia kaevandushiiglase BHP Group aktsia tõusis 3,6 protsenti.

Paljud majandusanalüütikud arvavad siiski, et 90 päevane rahu USA ja Hiina vahel palju vilja ei kanna, sest kahe riigi vahelised kaubanduslikud erimeelsused on lihtsalt niivõrd suured. Küll aga võidakse kokkuleppele jõuda vähemalt mõnedes küsimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles