Vaherahu USA ja Hiina vahel saatis naftahinnad üles (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump ja Hiina president  Xi Jinping Buenos Aireses toimunud G20 kohtumisel.
USA president Donald Trump ja Hiina president Xi Jinping Buenos Aireses toimunud G20 kohtumisel. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

Ülemaailmsed naftahinnad läksid esmaspäeval tõusuteele pärast seda, kui USA ja Hiina nõustusid G20 kohtumisel tegema kaubandussõjas 90-päevase vaherahu.

USA toornafta West Texas Indermediate (WTI) maksis esmaspäeval 53,63 dollarit barreli kohta, mis on võrreldes viimase sulgemishinnaga 2,73-dollarine tõus ehk 5,4 protsenti. USA hinnatõusule aitas muuhulgas kaasa ka Kanada teade tootmise vähendamisest Alberta provintsis, kus toornafta tootmist kärbitakse 8,7 protsenti ehk 325 000 barreli võrra päevas. Enamik Alberta naftast eksporditakse USAsse.

Rahvusvahelise Brenti toornafta hind tõusis viimase sulgemishinnaga võrreldes 2,8 dollari võrra ehk 4,8 protsenti. Brenti barreli hinnaks oli esmaspäeva hommiku seisuga 62,30 dollarit.

USA ja Hiina nõustusid nädalavahetusel Argentinas toimunud G20 kohtumisel tegema kaubandussõjas 90-päevase vaherahu, mille käigus ei kehtesta kumbki osapool teineteisele täiendavaid imporditolle. Vaherahu perioodil uuritakse aga, kuidas seniseid tülisid lahendada.

Kahe maailma suurima majanduse vaheline kaubandussõda on andnud globaalsele kaubandusele tugeva hoobi ja aeglustanud ülemaailmset majanduskasvu.

Neljapäeval toimub ka naftakartelli OPEC kohtumine, kus lepitakse tõenäoliselt kokku kärped naftatoomises, et tõmmata pidur oktoobris alanud kiirele hinnalangusele. Analüütikud arvavad, et üleüldist tootmist võidakse vähendada 1–1,4 miljoni barreli võrra päevas.

Naftahinnad on kiiresti alla tõmmanud USA järsk tootmise kasvatamine, mis jõudis novembris rekordilisele tasemele, kui toorest musta kulda toodeti 11,5 miljonit barrelit päevas. Venemaa tootis novembris 11,37 miljonit barrelit päevas, mis on võrreldes oktoobrikuu 11,41 miljoniga mõningane langus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles