3 soovitust asjatundjatelt alustavale ettevõtjale

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha
Raha Foto: Elmo Riig / Sakala

Ettevõtte saab elektrooniliselt registreerida vaid mõne minutiga. Mis aga saab edasi? Nii uusi kui ka juba tegutsevaid ettevõtteid nõustav maakondlike arenduskeskuste võrgustik annab alustavale ettevõtjale paar kasulikku soovitust.

Maakondlikud arenduskeskused (MAKid) puutuvad igal aastal kokku enam kui 5000 alustava või äsja tegevusega algust teinud ettevõttega. Toetudes enam levinud küsimustele, millega ettevõtja jõuab maakondlikku arenduskeskusse, annavad MAK-id kolm soovitust, mida järgida ettevõtlusega alustades.

Leia hea äriidee!

Alustaval ettevõtjal peab olema tahe ja pealehakkamine alustamaks uue äriga – samuti ka idee. Paljud alustavad ettevõtjaid võivad juba selle punkti juures takerduda, kuna ollakse ebakindlad enda äriidee osas. Kas see on ikka piisavalt hea ja läbilööv?

Täna ei ole ükski idee erakordne ja täiesti uudne. Konkurents on üha tihedam ja seetõttu võib turult leida palju sarnaseid teenuseid ja tooteid. Ära takerdu sellele, vaid leia viis, kuidas lahendada tarbija vajadusi, mida sarnase tootega veel ei ole tehtud, soovitab MAK-ide võrgustik.

Nüüd, kui sul on olemas idee, tuleb selgeks teha, kas see idee on ka kellelegi kasulik ehk kas on turgu, mis seda osta soovib.

Proovi vastata järgmistele küsimustele:

Kas minu idee lahendab kellegi probleemi või täidab inimeste vajadusi, unistusi?

Kas keegi on valmis teenuse, toote eest ka raha välja käima?

Kui nendele küsimustele jaatavalt vastata ei saa, siis tuleks äriidee uuesti läbi mõelda, sest oluline on, et sinu toode või teenus oleks mõnele sihtgrupile vajalik ja et ta oleks valmis selle eest ka maksma.

Kui sinu idee on tarbijale vajalik, siis tasub sellega edasi minna.

Alusta äriplaani koostamist

Äriplaani koostamine võib tunduda esmapilgul väga keeruline ja ehk isegi ebavajalik. Viimast see kindlasti ei ole! Äriplaani koostamine aitab paberil aru saada, kas planeeritav ettevõtmine suudab ots otsaga kokku tulla.

Kui aga hirm on selle koostamise keerulisuse ees, siis tasub küsida nõu, kuidas seda kõige mõistlikumalt teha. Äriplaani koostamiseks annavad nõu maakondlikud arenduskeskused kõigis maakondades.

Küsi nõu ja õpi teistelt!

Ettevõtja ei pea olema üksi, eriti alustav ettevõtja, kellel on käed-jalad tööd täis ning kogu vaba aeg läheb ettevõttega alustamise peale.

Eestis on võimalik nõu küsida nii arenduskeskustelt kui ka osaleda ettevõtjatele suunatud mentorklubides, kus alustav ettevõtja saab küsida ja oma kogemusi, mõtteid jagada juba pikemalt tegutsenud ettevõtjatega. Oluline on õppida teistelt ja nende nõu kuulda võtta.

Ettevõtlusega alustamine ei ole kerge ja juba algusest peale teadvustades riske, mida sellega võetakse, aitab ennetada suuremaid vigasid, mida uisapäisa tehes võidakse teha.

«Keskendu enda äriideele, tunne enda klienti ja mõtle hoolikalt läbi kogu äriplaan! Edu ettevõtluses!» soovitab MAK-i võrgustik.

Loe siit rohkem MAK-i võrgustiku ning selle pakutavate tasuta võimaluste kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles