Finantsjärelevalve peab Leedu kriisi mõju Eestile tühiseks

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Finantsinspektsiooni juhatuse liige Andres Kurgpõld märkis, et Snorase kokkukukkumise tõttu kannatab kogu panganduse usaldusväärsus.
Finantsinspektsiooni juhatuse liige Andres Kurgpõld märkis, et Snorase kokkukukkumise tõttu kannatab kogu panganduse usaldusväärsus. Foto: Peeter Langovits

Leedu Snorase panga kriisi põhjuseks peetakse praegu panga omanike riskantseid tehinguid hoiustajate poolt neile usaldatud varaga, Eesti finantsjärelevalve lubab siinsete pankade omanikke teraselt hinnata.

Finantsinspektsiooni juhatuse liige Andres Kurgpõld, kui hästi on Eesti finantsjärelevalve kursis sellega, mis toimub Leedus ja Lätis?

Läti ja Leedu järelevalvel on kohustus meid teavitada oma otsustest. Võib küsida, kas nad oleksid võinud olla teavitamisel operatiivsemad. See küsimus on, aga oluline info Läti ja Leedu järelevalve tegevusest seoses Krajbanka ja Snorasega on meil olemas.

Kui palju on praegu teada, miks Krajbanka ja Snoras raskustesse sattusid?

Tegu pole krediidi- või tururiski realiseerumisega, vaid omanike ja juhtkonna kuritarvituste või pettusega. Selline asi on alati ootamatu.

Kas miljardär Vladimir Antonov on oma panga paljaks varastanud?

Meil on infot, et pankades on varade puudujääk ja see on seotud omanike ja juhtkonna tegevusega.

Eestis pole viimastel aastatel midagi sellist juhtunud.

Positsiooni kuritarvitamine juhtkonna ja omaniku poolt on tagajärg. Asja tuum finantsjärelevalve vaatenurgast on pankade omanike sobivuse hindamine enne seda, kui ühele või teisele isikule antakse luba omandada pangas oluline osalus. Avalikkuselt hoiuseid kaasava panga omanikele esitatavad standardid, mis puudutavad nende laitmatut ärialast mainet, on tunduvalt kõrgemad kui tavapärases ettevõtluses tegutsejatele esitatavad nõuded.

Eestis on olnud samalaadseid kaasuseid – näiteks Maapank. Finantsinspektsiooni jõudis Krediidipanga Küprosel registreeritud omanike asi, kelle hääleõiguse on inspektsioon peatanud. Selline risk on suur pankades, kus omanikud ja juhtkond on ühes ja samas isikus.

Kas Leedu finantsjärelevalve oli liiga leebe, kui hindas Antonovi sobivust pangaomanikuks?

Ma ei oska seda öelda. Leedu järelevalve on praegu teinud kõik, et hoiustajate huve kaitsta, ning omanike ja juhtkonna kriminaalse tegevuse lõpetanud. Juba see on tähelepanuväärne, et Leedu järelevalve avastas ajutise iseloomuga tehingud.

Mida see tähendab, et tehti ajutise iseloomuga tehinguid?

Omanikud kasutasid pangaklientide raha teatud tehingute finantseerimiseks. Osteti midagi hoiustajate raha eest ja loodeti, et see raha õnnestub kiiresti pangale tagasi saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles