Arendaja: inimesed ei taha enam vihmas ja tuules maju ehitada

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Riismaa
Timo Riismaa Foto: Erakogu

Nordic Real Estate kinnisvarafoorumil rääkisid arendajad, et turg liigub  digitaliseerimise poole, sest ehituse tööjõukulud tõusevad ning sektor vajab hädasti innovatsiooni.

Bonava Eesti tegevjuht Timo Riismaa rääkis kinnisvarafoorumil, et Balti riikides on kinnisvara hinnatõus olnud 5-6% aastas, aga kuna see on korrelatsioonis sissetulekute tõusuga, siis ei saa öelda, et olukord on ebatervislik. «Kui võrrelda praegust aega buumiajaga, siis hetkel saab kinnisvara osta vähema kuupalkade arvuga, kui toona,» ütles ta. Mure on tema sõnul kommertskinnisvaraga, mida ehitatakse liiga palju.

Merko ehituse tegevjuht Andres Trink lisas, et Baltikum on muutunud väga kalliks. «Ehitushinnd tõusevad kinnisvara lõpp-hinnast kiiremini. Kui vaadata palgatõusu ja kinnisvara hinnatõusu, siis varem või hiljem hakkab mõlema puhul kasvutempo maha jahtuma,» ütles ta.

Ka Leedu kinnisvaraarendusega tegeleva ettevõtte EIKA tegevjuht Domas Dargis nõustus, et ehitushinna tõus on suur probleem. «Ehituses tõusevad kõikide komponentide hinnad. Seetõttu ei ole praegu arendajate jaoks hea aeg. Pealegi on turule tekkinud väikseid ettevõtteid, mis leiavad väga loomingulisi viisi, kuidas oma ehitushinda madalal hoida,» lisas ta.

Suurim trend on kinnisvaras Riismaa sõnul ehituse digitaliseerimine ja innovatsioon. «See muudab turgu täielikult. Inimesed ei taha enam vihmas ja tuules maja ehitada,» ütles ta.

Ka Trinki sõnul näitavad märgid efektiivsuse tõusu, sest tööjõukulu on liialt kõrge. Samuti mõjutab sektori arengut tema sõnul transpordiareng. «Kui tehnoloogia suudab näiteks parkimisega seotud probleemid ära lahendada, siis muutub ka ehitamine lihtsamaks,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles