Kõlakas Venemaa ja naftakartelli diilist viis nafta hinna tõusule (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta tootmine Venemaal.
Nafta tootmine Venemaal. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters/Scanpix

Neljapäeval viimase 14 kuu madalaimale tasemele langenud naftahinnad tõusid pärast kuuldusi, et Venemaa otsustas koos naftakartelliga OPEC tootmist vähendada, kirjutab Reuters.

Sellest hoolimata võib nafta hind teha novembris suurima kuise languse alates 2008. aasta finantskriisist. Kuu algusega võrreldes on hind kukkunud 22 protsenti.

USA naftatoodangu kasv koos Saudi Araabia lubadusega tootmist turu stabiliseerimiseks omapäi mitte vähendada langetas neljapäeval Brenti toornafta hinna 57,50 dollarile. Viimati oli hind nii odav 2017. aasta oktoobris.

New Yorgi toornafta ehk West Texas Indermediate'i (WTI) barrelihind langes 14 kuu jooksul esimest korda alla 50 dollari, tasemele 49,41 dollarit barrelist.

Venemaa energeetikaminister Aleksandr Novak kohtus teisipäeval riigi naftatootjatega, arutamaks eesolevat OPEC riikide ja nende partnerite kohtumist Viinis.

«Kohtumise mõte oli, et Venemaa peab tootmist vähendama. Põhiküsimus on, kui kiiresti ja kui palju,» ütles üks kõnelustele lähedalseisev allikas.

Pärast teadet on Brenti hind tõusnud 59,65 dollarini ja WTI barrel 51,15 dollarini.

Novak ütles neljapäeval ajakirjanikele, et Venemaa ja OPEC jätkavad globaalsete naftaturgude jälgimist, et langetada optimaalseid otsuseid. Ta ei täpsustanud, kas Venemaa toetab tootmiskärpeid.

«Praegu ma ei avalda veel meie positsiooni, sest me alles töötame seda välja ja hindame olukorda. Seda eriti, mis puudutab esimest-teist kvartalit,» rääkis ta.

«Ma olen kindel, et koos meie kolleegidega OPEC-is ja OPEC-i välistes riikides, leiame me koordineeritud, kindla otsuse, mis toob naftaturule kasu,» lisas Novak.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles