Merele oleks vaja oma RMK-d

Jaano Martin Ots
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti meri
Eesti meri Foto: Pm

Eesti meri kuulub riigile, kuid erinevalt riigimetsast ei ole riigimerel üht konkreetset majandajat ega valitsejat. Kümmekonna ametkonna töötajatel on õigus merel inimesi ja organisatsioone kontrollida ning neile ettekirjutusi teha. Nii aga tekib paras segadus, sest sageli ei lange riigiametnike arusaamad ja huvid merel kokku.

Merd on eestlased harjunud ühisomandiks pidama, igamehe õigus kala püüda ja kujutelm vabast meresõidust on osa rannarahva pärimusest. Siiski on meri piiratud ressurss, mille järjest aktiivsemal kasutamisel hakkavad tekkima vastuolud ja konfliktid.

Sel sügisel sõitis Pärnu lahel ankrusse jäämiseks kohta otsinud kaubalaev katki kalli kalamõrra. Mitmes paigas keelasid maavanemad kohalike elanike või suvitajate nõudmisel mürarikka jetisõidu. Mõne aasta tagune vaidlus mereala kasutamise üle Pärnu jahtklubi ning kohalike kalameeste vahel võtab taas hoogu, kuna kalamehed väidavad, et kala on liikunud just purjetajatele võistlemiseks eraldatud merealale. Vaidlusi põhjustavad tuuleparkide arendajate kavad rajada merre avameretuulikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles