Eesti e-arvete lahendus alustas sisenemist Suurbritannia turule

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mait Sooaru ja Kaur Lohk
Mait Sooaru ja Kaur Lohk Foto: Fitek

Eesti juurtega e-arvete lahenduste pakkuja Fitek avas kontori Suurbritannias, et sealsel turul kliente leidma asuda.

«Ilma ühtegi klienti omamata palkasime kohapealt kaks esimest töötajat ja nüüd hakkame oma teenuseid müüma. On hea meel, et õnnestus kohalikult turult palgata tipptasemel valdkonna kogemustega spetsialistid,» rääkis Postimehele Fiteki üks omanikest ja juhtidest Mait Sooaru.

Juriidiliselt tegutseb Suurbritannias Lätis registreeritud SIA Fitek Holdingu tütarettevõte Fitek Ltd.

Miks just Euroopa Liidust lahkuv Suurbritannia? «Tegime Suurbritannias turu-uuringu ja leidsime, et turul on ruumi meie sisenemiseks,» ütles Sooaru.

Uuring näitas muu hulgas, et raamatupidajate ajast keskmiselt 65 protsenti kulub lihtsale ostuarvete sisestamisele. Samas on arve esitajal kõik andmed olemas digitaalselt ja arvete vastuvõtja vajab neid samu andmeid ka digitaalselt. Aga millegipärast arve esitajad endiselt prindivad arved välja või saadavad need pdf-iga ning vastuvõtjal ei jäägi muud üle, kui samad arveandmed uuesti käsitsi sisestada.

Fiteki ostarvete lahendus aitabki kogu selle protsessi digiteerida ja automatiseerida nii, et mingit käsitsi sisestamist enam vaja ei ole. Ettevõtetel tekib märkimisväärne aja ja kulude kokkuhoid.

Eestis kasutab Fiteki teenuseid juba näiteks Riigi Tugiteenuste Keskus, kes võtab vastu Eesti riigi ostuarveid ning saadab välja müügiarveid.

Fiteki juhatuse liige Kaur Lohk ütles, et Fitek tahab ka mujal Euroopas valitsussektoritele pakkuda Eestile sarnast e-arve lahendust – näiteks Serbias ollakse selle initsiatiiviga päris kaugele jõudnud.

Lisaks Balti riikidele tegutsetakse veel Slovakkias ja Balkani poolsaare riikides. Ettevõttel on seitsmes riigis 270 töötajat, tooteid eksporditakse 20 riiki ning ettevõtte 2018. aasta käibeprognoos on 20,6 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles