Trump ähvardab kehtestada tollid iPhone'ile, Apple on löödud (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i pood New Yorgis.
Apple'i pood New Yorgis. Foto: LUCAS JACKSON / REUTERS

G20 kohtumise alguseni Argentinas on jäänud vaid mõni päev ning Trump on otsustanud taas pinged Hiinaga üles kerida, ähvardades täiendavaid tolle, kui Hiina ei nõustu kohtumise käigus Ühendriikidele meelepärase lepinguga.

Trump ütles intervjuus väljaandele The Wall Street Journal, et ta kavatseb G20 kohtumisel kruvid Hiina ümber veelgi koomale tõmmata ning igasugused Hiina-poolsed pakkumised tollidest loobumiseks ei tule tõenäoliselt kõne alla. USA president plaanib 25. jaanuariks tõsta 200 miljardi dollari väärtuses Hiina importkaupade tollid 25 protsendi peale.

Samuti hoiatas ta, et järgmine voor tolle ei pruugi Hiinale viimaseks jääda, kui president Xi Jinping ei nõustu Trumpile meelepäraste kaubandustingimustega. «Kui me ei jõua kokkuleppele, siis ma panen neile 267 miljardit otsa,» hoiatas president, täpsustamata, kas need tollid oleks 10 või 25 protsenti.

Trump ütles ühtlasi intervjuus, et võib kehtestada tollid ka Hiinas valmistatud Apple'i toodetele, mille hulka kuuluvad näiteks iPhone'id. «Võib-olla, vaatame. Ma võiks panna 10-protsendise tolli peale ja inimesed tuleks sellega vabalt toime,» ütles Trump. Apple’i aktsia langes pärast intervjuu avaldamist kauplemisjärgsetel tundidel 1,5 protsenti, kustutades kogu päevase tõusu.

Mitmed USA suurettevõtted on protestinud Trumpi tollipoliitika üle, sest nemad peavad sageli tollid kinni maksma ja see muutab omakorda tooted tarbija jaoks kallimaks. USA suurim jaekaubanduskett Walmart on näiteks hoiatanud, et kallimaks muutuvad šampoonid, puhastusvahendid, pabersalvrätikud jpm.

Enamik poliitikateadlasi arvab, et Hiina ei tule Trumpi soovidele vastu ja hakkab hoopis piirama USA investeeringuid Hiinas, mis lõikab paljud Ühendriikide ettevõtted ära maailma suurimast turust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles