Graafik: vaata, miks nafta hind on nii sügavale kukkunud (8)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapump Ciscos, Texase osariigis USAs.
Naftapump Ciscos, Texase osariigis USAs. Foto: MIKE STONE / REUTERS/Scanpix

Nafta hind on alates oktoobri keskpaigast, mil see kerkis mitme aasta kõrgeimale tasemele, kukkunud tänaseks juba 31 protsenti. Reedel kukkus musta kulla hind üle seitsme protsendi.

Kõik märgid näitavad, et nafta hinna ärakukkumise peamine põhjustaja on Ameerika Ühendriigid, kellest on saanud maailma suurim naftatootja.

Sel suvel möödus USA naftatootmisel Saudi Araabiast ja Venemaast ning tõusis suurimaks. Viimati olid Ühendriigid maailma suurimad tootjad 1973. aastal. Konsultatsioonifirma Wood Mackenzie andmetel toodeti USAs septembris 11,65 miljonit barrelit naftat ööpäevas ja oktoobris samapalju. Saudi Araabias toodeti peaaegu 11 miljonit ja Venemaal 11,4 miljonit barrelit.

«Seni jagati maailm OPECiks ja mitte-OPECiks» ütles The Wall Street Journalile analüüsikeskuse IHS Markit nõukogu aseesimees Daniel Yergin. «Nüüd on maailmas kolm suurt,» lisas ta.

Viimastel nädalatel peegeldub USA kildanafta tootmise kasv ka Ameerika Ühendriikide toornafta laoseisus, mis on kasvanud üheksa järjestikust nädalat.

Praegu on peamiselt USAs kaubeldava WTI (West Texas Intermediate) ja Brenti nafta hinnavahe väga suur – tervelt üheksa dollarit, sest USA nafta pääs maailmaturule on kehvapoolne (USA lubas toornaftat eksportida vaid mõned aastad tagasi).

Peagi on aga valmimas suured naftajuhtmed Lääne-Texasest rannikule, mis parandab Ühendriikide ekspordivõimet märgatavalt. Yergin ennustab et 2020. aastal muutub USA nafta netoeksportijaks. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles