Estlinki rike tõstis Eesti elektri hinna Soomest kallimaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estlink1 pidulik avatseremoonia 2006. aastal.
Estlink1 pidulik avatseremoonia 2006. aastal. Foto: Peeter Langovits

Alates novembri algusest kestnud Eesti ja Soome vahelise Estlink 1 elektrikaabli rikke tõttu on riikidevaheline ülekandevõimsus olnud kolmandiku võrra piiratud ning elektri hind Eestis kõrgem kui Soomes.

Ligi 350-megavatise Estlink 1 kaabli rike algas 4. novembril ning plaanide kohaselt saab rike kõrvaldatud 26. novembri keskööks, selgub elektribörsi Nordpooli andmetest. 650-megavatine Estlink 2 kaabel on perioodil töötanud häireteta.

Eesti elektrivõrguhalduri Eleringi kommunikatsioonijuhi Ain Kösteri sõnul leidis rike aset Soome poolel Espoo konverterjaamas.

Kui enamasti on Nord Pooli elektribörsi Eesti ja Soome hinnapiirkondades sama hind – tänavu on hind erinenud 55 päeval ning keskmine hind on Eesti hinnapiirkonnas olnud megavatt-tunni kohta 14 sendi võrra Soome hinnast kõrgem – siis novembris on hinnad Eesti ja Soome vahel erinenud 14 päeval ning keskmine elektrihind on Eestis olnud 2,1 eurot Soome omast kõrgem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles