LHV: uue ID-kaardi omanikud ei saa tõenäoliselt kohe meie internetipanka kasutada

Reet Pärgma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn, 27.09.2018
Uue ID-kaardi esitlus.
Politsei- ja piirivalveamet (PPA) tutvustas uut ja rohkemate turvaelementidega ning kontaktivaba liidesega ID-kaarti, mis jõuab kasutusse hiljemalt uuel aastal.

The Police and Border Guard Board (PPA) on Tuesday introduced the newest version of Estonia's ID card, featuring additional security elements and a contactless interface, which will begin to be rolled out no later than next year.
FOTO: MIHKEL MARIPUU/EESTI MEEDIA
Tallinn, 27.09.2018 Uue ID-kaardi esitlus. Politsei- ja piirivalveamet (PPA) tutvustas uut ja rohkemate turvaelementidega ning kontaktivaba liidesega ID-kaarti, mis jõuab kasutusse hiljemalt uuel aastal. The Police and Border Guard Board (PPA) on Tuesday introduced the newest version of Estonia's ID card, featuring additional security elements and a contactless interface, which will begin to be rolled out no later than next year. FOTO: MIHKEL MARIPUU/EESTI MEEDIA Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Üheksa päeva pärast saab hakata taotlema uut ID-kaarti, kuid hetkel saab seda kasutada ainult Elisa ja maksu- ja tolliameti (MTA) e-teenustes. Ka LHV tunnistas, et tõenäoliselt ei saa mingil perioodil uue ID-kaardi omanikud nende internetipanka kasutada.

«Tegeleme hetkel aktiivselt infosüsteemide uuendamisega ja anname endast parima, et arendustöödega võimalikult kiiresti valmis jõuda,» ütles LHV kommunikatsioonijuht Priit Rum. Samas tunnistas ta, et tõenäoliselt tekib periood, mil kõige uuemate ID-kaartidega meie internetipanka kasutada ei saa.

«Loodame, et ühelgi LHV kliendil ei jää seetõttu pangatoimingud tegemata. Tänaseks kasutatakse ID-kaarti meie teenustesse sisse logimiseks vähem kui kolmandikul kordadest ning head alternatiivid Smart-ID ja Mobiil-ID näol on klientidel olemas. Juhul kui mõnel kliendil on ette teada, et peab detsembri alguses oma ID-kaarti uuendama, võiks kohe endale tagavaraks teha Smart-ID, kui seda veel ei ole. See on lihtne ja tasuta võimalus,» ütles ta.

Üheksa päeva pärast saab politsei- ja piirivalveametist taotleda uut ID-kaardi, mille tootja on Prantsuse firma Idemia. Tänane Postimees kirjutab, et paraku pole ettevõtted vajaminevate arendustega valmis. Hetkel on riigi infosüsteemi ameti (RIA) kohaselt süsteemid joonde saanud vaid Elisa ja maksu- ja tolliamet. 

Arendusteks on ettevõtetel aega olnud pool aastat. RIA korraldas jaanipäeva eel koolituse, kus selgitati, mis uute ID-kaartidega muutub, ja jagati abistavaid juhendeid.

«Kuu aega tagasi saime aru, et midagi on valesti, sest tagasisidet ettevõtetelt ei tulnud. Meile ei saadetud küsimusi, kommentaare ega midagi. Kõik olid kahtlaselt vaiksed. Siis mõistsime, et nüüd tuleb hakata kiirustama, et ettevõtted oma arendused valmis saaksid,» ütles RIA eID valdkonna juht Margus Arm.

Arvestades keskmist väljastamisprotsessi, tulevad esimesed uued kaardid Armi hinnangul kasutusse kahe-kolme nädala jooksul ehk detsembri keskel või kuu teises pooles. Keskmiselt antakse päevas välja ca 1000 kaarti. Seega ei jagata paari esimese kuu jooksul kaarte massiliselt, mis annab omakorda teenusepakkujatele, kellel on veel tõrkeid, uue kaardi toetamiseks veidi aega.

Uuel ID-kaardil on NFC-võimekusega kiip,  uued turvaelemendid ja värviline foto. Lisaks ID-kaardile uuenevad elamisloakaart, digitaalne isikutunnistus ja diplomaatiline isikutunnistus. Ununenud või kaotatud PIN-koode väljastatakse uutele kaartidele ainult politsei büroodes. Pankades seda enam teha ei saa. Digiallkirja formaat muutub rahvusvaheliselt vägagi tunnustatud ASICE-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles