Naftahinnad langesid aasta kõige madalamale tasemele (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftatanker.
Naftatanker. Foto: Mohamed Alhwaity / REUTERS

Ülemaailmsed naftahinnad saavutasid reedel 2018. aasta kõige madalama taseme, mida viimati nähti möödunud detsembris.

Ülemaailmse toornafta hinna võrdlusalusena kasutatava Brenti toornafta futuurid LCOc1 saavutasid reedel hinnataseme 61,52 dollarit barreli kohta, mis on kõige odavam hind pärast möödunud aasta detsembrit. Brentil õnnestus hiljem küll natukene taastuda hinnale 62,10 dollarit barreli kohta, kuid võrreldes viimase sulgemishinnaga on tegu ikkagi 0,8-protsendise langusega.

Peamiselt USAs kaubeldava WTI (West Texas Intermediate) futuurid CLc1 langesid samuti üle kahe protsendi hinnale 53,35 dollarit barreli kohta. Hinda jäi lahutama ainult viis senti selle nädala alguses saavutatud madalseisust, mil WTI oli viimati nii odav 2017. aasta oktoobris.

Nii Brenti kui WTI hinnad on saavutanud novembris volatiilsustaseme, mida viimati nähti 2014.–2016. aastate madalseisu ajal ning 2008–2009 majanduskriisi ajal.

Vaatamata sellele, et Iraan on vähendanud USA sanktsioonide tõttu eksporti, on üleüldine naftatootmine sellel aastal kõvasti kasvanud. Kolm maailma suurimat naftatootjat USA, Venemaa ja Saudi Araabia toodavad kokku ligemale 100 miljonit barrelit päevas, moodustades umbes kolmandiku globaalsest tarbimisest.

Praegused prognoosid näitavad aga, et nõudlus nafta järgi hakkab aeglustuva maailmamajanduse pärast kahanema. Võrreldes oktoobri tippseisuga on naftahinnad langenud selliste prognooside tõttu ligemale 30 protsenti. Saudi Araabia teatas teisipäeval, et vähendab tõenäoliselt lähiajal naftatootmist.

Kuningriik üritab veenda ülejäänud kartelli OPEC vähendama tootmist ligemale 1,4 miljoni barreli võrra päevas, et hoida hindu veelgi langemast.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles