Uus ID-kaart tuleb juba paari nädala pärast: kas Eesti on valmis? (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue ID-kaardi esitlus.
Uue ID-kaardi esitlus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eestlastele hakatakse juba vähem kui kahe nädala pärast välja andma uue tootja loodavaid ning mitmeid uusi funktsionaalsusi ja ka kiipi sisaldavaid ID-kaarte – Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) hinnangul on kriitilise tähtsusega ametkonnad ja ettevõtted selleks kõigeks valmis.

RIA eID valdkonna juht Margus Arm ütles Postimehele, et suurim ülesanne ongi olnud seotud sellega, kas kõik teenused ja infosüsteemid – näiteks kliendikaardi rakendused – toetavad uut kaarti. See on ilmselt suurim väljakutse.

Uue ID-kaardi tõrgeteta digitaalse kasutamise tagamiseks on e-teenuste pakkujad ja infosüsteemide omanikud juba viimase poole aasta jooksul enda süsteeme arendanud ja vajalikke muudatusi teinud.

«Tagasiside näitab, et kriitilisemad teenused, nagu pangandus, meditsiin, sisejulgeolek, kohtusüsteem  on valmis, ehk kõikides nimetatud valdkondades peaksid infosüsteemid uut kaarti toetama,» ütles Margus Arm.

RIA on alates juulist jaganud teenusepakkujatele ja IT-süsteemide omanikele kokku ligi 250 proovikaarti ning aktiivne katsetamine veel käib.

Uusi ID-kaarte hakatakse välja andma alates detsembrist esitatud dokumenditaotluste alusel.

Arvestades keskmist väljastamisprotsessi, tulevad esimesed uued kaardid Armi hinnangul kasutusse kahe-kolme nädala jooksul ehk detsembri keskel või kuu teises pooles. Keskmiselt antakse päevas välja ca 1000 kaarti.

Seega ei jagata paari esimese kuu jooksul kaarte massiliselt, mis annab omakorda teenusepakkujatele, kellel on veel tõrkeid, uue kaardi toetamiseks veidi aega.

Uusi ID-kaarte toodab Eestile Prantsusmaa ettevõte Idemia.

Uuel ID-kaardil on NFC-võimekusega kiip,  uued turvaelemendid ja värviline foto. Lisaks ID-kaardile uuenevad elamisloakaart, digitaalne isikutunnistus ja diplomaatiline isikutunnistus. Ununenud või kaotatud PIN-koode väljastatakse uutele kaartidele ainult politsei büroodes. Pankades seda enam teha ei saa. Digiallkirja formaat muutub rahvusvaheliselt vägagi tunnustatud ASICE-le.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles