Danske skandaal kukutas Deutsche Banki aktsia ajaloo madalaimale tasemele

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frakfurdi maratoni osavõtjad Deutsche Banki peakorteri eest läbi jooksmas.
Frakfurdi maratoni osavõtjad Deutsche Banki peakorteri eest läbi jooksmas. Foto: SILAS STEIN / AFP/Scanpix

Deutsche Banki aktsia hind kukkus eile rekordmadalale tasemele pärast seda, kui Saksamaa suurpank kinnitas Reutersile, et vahendas rahapesuskandaali sattunud Danske Banki Eesti filiaali ülekandeid kokku 150 miljardi dollari väärtuses.

Deutsche Bank kinnitas uudisteagentuurile, et oli Danske Eesti filiaali korrespondentpank.

«Meie roll oli Danske Banki maksude töötlemine. Pärast seda, kui avastasime kahtlaste isikute aktiivsuse, lõpetasime nendega tegelemise 2015. aastal,»  kinnitas panga pressiesindaja.

Esmaspäeval andis Taani parlamendi ees tunnistusi Danske panga Eesti filiaali endine töötaja Howard Wilkinson, kes tunnistas, et 150 miljardit dollarit kahtlasest rahast liikus läbi Deutsche Banki, aga vaikimiskokkuleppe tõttu ei saanud ta panga nime nimetada, sest see võib talle tuua kriminaalmenetluse.

Deutsche Banki aktsia kukkus eile päeval selle uudise peale ajaloo madalaimale tasemele, 8,05 eurole. Kauplemispäeva lõpuks oli aktsia langenud 4,6 protsenti 8,17 eurole.

Deutsche Bank sattus suurtesse raskustesse 2016. aasta lõpus rahapesust tingitud hiigeltrahvide tõttu USAs. Näiteks eelmise aasta jaanuaris trahvis USA panka 425 miljoni dollari suuruse trahvi ja Suurbritannia 163 miljoni naela suuruse trahviga, mis oli seotud Venemaal pärit 10 miljardi dollari musta rahaga.

Teisipäeval palus ka Saksmaa finantsinspektsioon informatsiooni Deutsche Banki tegevuse kohta Danske Eesti filiaali korrespondentspangana. Inspektsioon kinnitas info küsimist uudisteagentuurile AP, aga lisas, et tegemist ei ole ametliku uurimisega.

Täna alustas Deutsche Banki aktsia väikese langusega, kuid kaks tundi pärast börsipäeva algust oli aktsia kerkinud 0,8 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles