Börsidel oli taas sünge päev, investorid on pinevil

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi börs teisipäeva õhtul.
New Yorgi börs teisipäeva õhtul. Foto: Mark Lennihan / AP

Wall Streetil jätkus teisipäeval suur aktsialangus, mida vedasid eelkõige kiiresti langevad naftahinnad ja suured kaod tehnoloogiasektori aktsiate seas.

Dow Jonesi tööstuskeskmine vajus 2,2 protsenti, mille taga oli paljuski Apple'i aktsia valus viieprotsendiline kukkumine. S&P 500 langes 1,8 protsenti ja suures osas tehnoloogiafirmade aktsiatest koosnev Nasdaqi indeks langes 1,7 protsenti, jõudes nii kõige madalamale tasemele pärast veebruarit. Naftahinnad langesid keskeltläbi seitse protsenti.

Turulanguse põhjuseid on mitu. Investoreid hirmutab näiteks Aasia ja Vaikse ookeani majanduskoostöö foorumi (APEC) põrumine, mis krutib enne järgmist G20 kohtumist USA ja Hiina vahelisi pingeid veelgi üles. Lisaks võib välja tuua üha süngemate väljavaadetega Brexiti kõnelused ja suurte tehnoloogiafirmade kehvad majandusprognoosid.

Apple'i aktsia märkimisväärse languse taga on paljuski iPhone'i nõudluse kahanemine Hiinas, kus kohalikud konkurendid nagu Huawei võidavad tarbijaid aina enam enda poolele. Lisaks sellele on globaalne nõudlus nutitelefonide järele üleüldiselt aeglustumas.

USA börsilangus jõudis muidugi ka Euroopa turgudele, kus Frakfurdi DAX langes 1,5 protsenti ja Pariisi CAC 40 1,2 protsenti. Londoni FTSE 100 langes alla 7000 punkti piiri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles