Tallinna linnaisad näitasid Leedu miljonäri uuele hotellile punast tuld

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedulased plaanivad Tartu maanteel asuva Eha Keskuse asemele ehitada hotelli.
Leedulased plaanivad Tartu maanteel asuva Eha Keskuse asemele ehitada hotelli. Foto: Arhitekt Tarbe OÜ

Kui veel pühapäeval kirjutas Postimees, kuidas Leedu miljonär soovib ehitada Tartu maanteele uut hotelli, siis teatas juba Tallinna linnavalitsus, et nad hotelli sellisel kujul ei taha. Hiljuti tõmmati samal viisil pidurit ka Kompassi väljaku kõrghoonele. 

Leedu ettevõtjale, Maxima kauplusteketi ühele asutajale Mindaugas Bagdonavičiusele kuuluv GVP Invest Estonia plaanib ehitada Tartu maantee 49 asuva Eha Keskuse asemele viie- kuni kaheksakorruselise hotelli. Selle tarvis esitasid nad linnavalitsusele projekteerimistingimuste taotluse.

GVP Invest ostis Eha Keskuse hoone möödunud aastal 3,3 miljoni euroga. Maja üürnikeks on muuhulgas Vilniaus prekyba kontserni kuuluvad Maxima toidukauplus ning Euroapteek. BNS-ile teadaolevalt on kinnistuomaniku esindaja ja arhitekt naabritele esialgseid ideid juba tutvustanud.

Tallinna Kesklinna vanem Vladimir Svet ütles aga värsket taotlust nähes, et 149 numbritoaga hotell võib sellele kohale küll sobida, kuid arvestades kohapealset liiklust ja juurdepääse, on pakutud variant selgelt liiga suur. Seetõttu näitas linn projekteerimistingimuste taotlusele punast tuld. 

Sveti sõnul on nad siiski valmis hotelli kerkimist toetama, kui see teenib linnaruumilisi eesmärke ning vastab antud asukoha tingimustele. «Kindlasti pooldame avalikku linnaruumi korrastavaid samme ja uute ettevõtete tulekut Tallinna kesklinna,» märkis linnaosa vanem. Ta lisas, et kui Maxima ja suur osa keskturust kaob, hakkab asumi keskus nihkuma üha enam Juhkentali tänava poole. 

Ka suurarendaja sai ninanipsu

Asjade käik, kus meedias avalikuks tulnud uusarenduste plaanidele mõned päevad hiljem linnavalitsuse poolt pidurit tõmmatakse, pole teab mis uus. Alles oktoobri lõpus kirjutas Postimees, kuidas Eesti üks edukaim kinnisvaraarendaja Endo Tõnuver plaanib Tallinna kesklinna Kompassi väljakule 13-korruselist kõrghoonet.  

Paar päeva hiljem potsatas meediamajade meilipostkasti teade Tallinna abilinnapealt Andrei Novikovilt, kes ütles, et Gonsiori tänava ääres asuv Kompassi väljak peab jääma avalikuks linnaväljakuks, kuhu kõrghoonete ehitamine pole teretulnud.

Tõnuveri firma Endover ostis Kompassi väljaku riigi korraldatud enampakkumisel 2015. aasta lõpus 540 000 euro eest. Kinnisvarafirma eesmärk oli kavandada kinnistu hoonestus nii, et säiliks piisavalt avalikku ruumi, mis koos kavandatava hoonega muudaks ala kesklinlikuks. 

Planeeritavate korterite arv oleks olnud 31 ning parkimiskohti oleks detailplaneeringu taotluse kohaselt kuni 84. Parkimine on kavandatud kolmele maa-alusele korrusele, kuhu pääseb Reimani tänavalt autoliftide abil.

Ablinnapea Novikov rõhutas, et linn ütles juba enne kinnistu müümist, et nad ei luba sinna uut kõrghoonet. «Seega võttis kinnisvaraarendaja selle maatüki omandamisega teadliku riski. Ärimaana enampakkumisele pandud Gonsiori tänava kinnistu hoonestamine on pehmelt öeldes ebatõenäoline,» märkis abilinnapea.  

Endover ongi hiljem öelnud, et kui linn kõrghoonet ei luba, astuvad nad sammu tagasi ja mõtlevad uue lahenduse välja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles