Facebook ja Apple kandsid taas börsil raskeid kaotusi

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki aktsia 19. novembril New Yorgi börsil.
Facebooki aktsia 19. novembril New Yorgi börsil. Foto: Drew Angerer / AFP

USA tehnoloogiasektori aktsiatel oli esmaspäeval Wall Streetil jälle punane päev. Suurimaid kaotusi kandsid Facebook, Apple ja Nvidia.
 

Paljuski tehnoloogiaaktsiatest koosnev indeks Nasdaq langes kolm protsenti, jätkates nii nüüdseks juba kuus nädalat kestnud langust. Indeksisse kuuluva Facebooki aktsia saavutas oma kõige madalama taseme pärast 2017. aasta veebruarit ja on peaaegu kolmandat kuud jutti juba punases. Facebook teeb tõenäoliselt peagi rekordi oma kõige pikimas kaotuste jadas aktsiaturul.

Sotsiaalmeediaplatvormi aktsia kukkus esmaspäeval üle viie protsendi, pärast seda kui väljaanne The Wall Street Journal kirjutas sellest, kuidas tegevjuht Mark Zuckerberg süüdistab oma paremat kätt Sheryl Sandbergi Cambridge Analytica skandaali lahvatamises ja selle hilisemas haldamises. WSJ avaldas pika artikli, milles kirjeldatakse, kuidas Zuckerberg on muutunud Facebooki arvukate skandaalide tõttu tõredaks ja pole ettevõtte juhtivtöötajatega sugugi rahul. Väidetavalt lubas Zuckerberg juulis hakata ettevõtet agressiivsemalt juhtima ja see on viinud paljude töötajate lahkumiseni.

Mitte kuigi parem päev polnud ka Apple'il, kelle aktsia läks nelja protsendiga langusesse samuti The Wall Street Journali artikli pärast, kus toodi välja, et ettevõte on vähendanud iPhone'ide tootmist kahaneva nõudluse tõttu. Artikli järgi on Apple vähendanud iPhone XR, XS ja XS Max mudelite tellimusi. Apple’i aktsia on oma tippseisuga võrreldes langenud juba 20 protsenti.

Arvutite videokaartide tootja Nvidia aktsia langemine algas juba neljapäeval ning jätkus ka esmaspäeval, mil aktsia kaotas taas oma väärtusest 11 protsenti. Nvidia punaste börsipäevade taga on eelkõige kehvad kolmanda kvartali majandustulemused, mille taga on krüptomulli lõhkemine. Kuna bitcoin kaotab kiiresti väärtust, siis on paljud krüptokaevandajad hüljanud videokaartide ostmise, mida kaevandamisel kasutatakse. Nvidia tegevjuht Jensen Huang nimetas praegust olukorda «krüptopohmelliks».

Bitcoin'i väärtus langes esmaspäeval 12 protsenti, olles viimase seitsme päevaga langenud juba 22 protsenti. Kui bitcoin'i väärtus oli veel möödunud aasta lõpus ligemale 20 000 dollarit, siis esmaspäevase seisuga maksab üks bitcoin 4891 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles