Krajbanka laostumise tõttu võivad mitmed ettevõtted muutuda maksejõuetuks

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed täna hommikul Latvijas Krajbanka sularahaautomaadi järjekorras.
Inimesed täna hommikul Latvijas Krajbanka sularahaautomaadi järjekorras. Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Raskustesse sattunud Lavijas Krajbankas hoiab oma raha umbes 18 000 ehk kümme protsenti Läti ettevõtetest. Paljude nende jaoks on tegemist ainukese pangakontoga, mis tähendab, et kui nad sealt raha kätte ei saa, võib neid ähvardada maksejõuetus.

Viimaste andmete kohaselt on Krajbanka hoiuste maht 580 miljonit latti, millest hoiustajad saavad tagasi umbes 350 miljonit riiklikust deposiitide garantiifondist. Seega jääb 230 miljonit ettevõtete ja eraisikute raha panka kinni, kirjutab Leta Dienas Biznessi lugu refereerides.

Kuigi osa raha saadakse tõenäoliselt tagasi ka panga varade müügist, läheb suur osa sellest laenu tagatiseks, mille deposiitide garanteerimise fond riigilt võtma peab, kuna viimases on praegu puudu 200 miljonit latti.

Anonüümseks jääda soovinud ärimees rääkis lehele, et riigiametnikud ei paista aru saavat, et kui riik ettevõtetele appi ei tule, ei ole viimastel võimalik maksta oma tarnijatele, täita võlausaldajate ees kohustusi, maksta palku ja makse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles